Videospeler inladen...

Robotrovers maken eerste beelden vanop asteroïde Ryugu

De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 heeft twee rovers laten landen op asteroïde Ryugu. De robotrovers hebben hun eerste beelden doorgestuurd. De beelden zijn wazig, want de rovers springen rond over de asteroïde om metingen uit te voeren.

Volgende maand komt eigenlijk het grootste moment voor de Japanse ruimtemissie, dan laat sonde Hayabusa 2 een soort "bommetje" vallen op de asteroïde (red. eigenlijk meer botslichaam met een koperen punt). Uit de krater die daarbij zal ontstaan zal een staaltje worden genomen dat wordt teruggestuurd naar de aarde.

Het maken van die krater is noodzakelijk om "vers" materiaal te kunnen verzamelen dat niet is blootgesteld aan de elementen en kosmische straling. Het staal zal ons hopelijk meer kunnen leren over het ontstaan van het zonnestelsel.

In oktober zal de ruimtesonde ook nog een Duits-Frans landingsvoertuig, de Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT), op het oppervlak van de asteroïde zetten, en volgend jaar een grotere rover die Minerva-II-2 heet, om waarnemingen op het oppervlak te verrichten. Hayabusa-2 zal in 2020 naar de aarde terugkeren. 

Meest gelezen