Videospeler inladen...

"Ruimtevaarder" van Kommil Foo is nieuwe nummer 1 van Lage Landenlijst

"Ruimtevaarder" van Kommil Foo staat dit jaar op 1 in de Lage Landenlijst van Radio 1. Het is een nieuwe nummer 1. Vorig jaar stond "Ploegsteert" van Het Zesde Metaal nog bovenaan de lijst. 

Op Radio 1 werd vandaag de hele dag de Lage Landenlijst uitgezonden, een lijst van de 100 beste Nederlandstalige nummers sinds 1945.  De lijst werd vanuit Zoutelande gepresenteerd door Jan Hautekiet en Kirsten Paulus. Lode Roels (Radio 1) en Martin Volder (Omroep Brabant) lazen elk uur een Belgisch-Nederlands nieuwsbulletin voor. 

De luisteraars van Radio 1 en drie regionale omroepen uit Nederland konden stemmen op hun favoriete Nederlandstalige nummer. "Ruimtevaarder" van Kommil Foo haalde uiteindelijk de meeste stemmen.

"Het is ongelofelijk, onwezenlijk, een beetje onwerkelijk tussen al die andere ongelofelijke nummers", reageerden de broers Raf en Mich Walschaerts.  Het nummer wordt soms geïnterpreteerd als een lied over zelfdoding, maar de broers hebben het zelf niet zo bedoeld. "Een lied mag zijn eigen leven leiden, maar voor ons gaat het over moed en waardigheid", klinkt het. (Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de zelfmoordlijn op nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be)

"Zoutelande" van BLØF feat. Geike Arnaert kwam als nieuwkomer binnen op nummer 3 in de lijst. 

Vorig jaar werd "Ruimtevaarder" door de luisteraars naar de derde plaats gestemd. "Ploegsteert" is dit jaar naar de tweede plaats gezakt. 

De top 10

1. Ruimtevaarder - Kommil Foo
2. Ploegsteert - Het Zesde Metaal
3. Zoutelande - BLØF feat. Geike Arnaert
4. Als ze lacht - Yevgueni
5. Pastorale - Ramses Shaffy & Liesbeth List 
6. Het dorp - Wim Sonneveld
7. Tim - Wim De Craene
8. Iedereen is van de wereld - The Scene
9. Mia - Gorki
10. Twee meisjes - Raymond van het Groenewoud

Meest gelezen