Nicolas Maeterlinck

Start 11.11.11: "Geen vluchtelingencrisis, wel politieke crisis veroorzaakt door politici"

In de Bijloke in Gent is zaterdag de 11.11.11-campagne afgetrapt. Voor het tweede jaar op rij draait de campagne rond migratie en vluchtelingen. Directeur Bogdan Vanden Berghe haalde scherp uit naar Schild & Vrienden, maar was tegelijk ook blij dat het thema van vluchtelingen en migratie hét politieke thema is geworden. "Er is geen vluchtelingencrisis, maar wel een politieke crisis veroorzaakt door politici die zich electoraal doperen door angst te zwaaien over vluchtelingen en migranten", zei hij.

"Op 18 maart van dit jaar leerden we hier ook een nieuw fenomeen kennen", opende Vanden Berghe zijn toespraak. "Die dag planden allerlei organisaties, met heel wat 11.11.11-vrijwilligers, een actie aan het Gravensteen waarbij werd opgeroepen voor een humaan vluchtelingenbeleid in Europa. Agressief en ook wel amateuristisch vernielden jonge blanke mannen de banner die we ophingen. Zo leerden we Schild & Vrienden kennen." Het fysieke geweld verraste 11.11.11. "Wij dachten dat gewelddadige aandacht van dictators enkel weggelegd was voor onze partners in Burundi, Congo of de Filippijnen. Nu blijken er ook hier mensen met het potentieel van potentaten rond te lopen."

Maar Vanden Berghe wees ook op een kantelend migratiebeleid. "In 2017 dienden 649.855 mensen een asielaanvraag in Europa in. Een halvering ten opzichte van het jaar voordien. Die daling zet zich ook dit jaar verder door. In Italië kwamen tot nu toe 20.254 mensen aan, veel minder dan in de drie voorgaande jaren." Volgens Vanden Berghe sluit Europa zijn grenzen meer dan ooit.

"Niemand wil problemen onder de mat schuiven, maar in de statistieken zien we nergens een betekenisvolle toename van de criminaliteit en groeide de Europese economie in 2017 aan het snelste tempo. Er is geen vluchtelingencrisis, maar wel een politieke crisis veroorzaakt door politici die zich electoraal doperen door angst te zwaaien over vluchtelingen en migranten."

Volgens Vanden Berghe wordt er te weinig gedacht in termen van oplossingen. "Een echte leider weet dat migratie van alle tijden is. Een echte leider is ook solidair met de vluchtelingen en migranten. En een echte leider luistert ook naar wat leeft onder de mensen, en hanteert een discours gebaseerd op feiten en tracht te verbinden in plaats van te verdelen."

Meest gelezen