Belga

Tom Lanoye krijgt de Groenman-taalprijs

Schrijver Tom Lanoye heeft vanochtend de 13e Groenman-taalprijs ontvangen. Hij kreeg de prijs tijdens de uitzending van "Een goedemorgen met..." op de Nederlandse radiozender NPO 4. 

Voorzitter Hans Heestermans onderbrak het programma om de prijs aan Lanoye te overhandigen. "Ik ben verrast en ontroerd dat ik, ondanks mijn Waaslands accent, een taalprijs in ontvangst mag nemen en dat ik op  dezelfde lijst mag staan als taalcoryfeeën als Drs. P, Freek de Jonge en onze Martine Tanghe, dat is een gezelschap waarvoor u mij elke nacht wakker mag komen maken." 

De Groenman-taalprijs is een initiatief van de Stichting LOUT en wordt sinds 1993 elke twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. De Groenman-taalprijs bestaat uit een kunstwerk, een bronzen vogel, ontworpen door de Leidse kunstenares Hiske Bem, met het opschrift Zo speel ik veel personen, Lanoyes motto. 

Dinsdag gaat zijn nieuwe tournee "Jubilee Lanoye" in première in de stadsschouwburg van Utrecht. Lanoye, die op 27 augustus 60 geworden is, brengt  tijdens het eerste doel op verzoek van het publiek fragmenten uit zijn eigen oeuvre. Na de pauze is het aan @Bloednoot, een "impro-jazz-lit-combo" met contrabassist Nicolas Rombauts en drummer Teun Verbruggen. Zij bedenken "woordkabaal en taalmuziek" bij de teksten van Lanoye. De Vlaamse première vindt plaats op 27 september in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas. 

Lanoye is bekend van romans als "Een slagerszoon met een brilletje", "Kartonnen dozen", "Het goddelijke monster" en "Sprakeloos". Daarnaast schreef en bewerkte hij toneelstukken. Zijn werk werd al meermaals bekroond. 

Dit zijn de laureaten van de Groenman-taalprijs:

1993: Nederlandse presentator Paul Witteman
1995: Belgisch Journaalanker Martine Tanghe
1997: Nederlandse radiopresentator Frits Spits
1999: Nederlandse televisiemaker/schrijver Kees van Kooten 
2001: Nederlandse tekstschrijver/presentator Ivo de Wijs 
2003: Nederlandse columnist/tv-persoonlijkheid Jan Mulder 
2005: Nederlandse cabaretier Freek de Jonge 
2007: Nederlandse schrijver Adriaan van Dis 
2009: Nederlandse schrijver/dichter/zanger Drs. P
2011: Nederlandse cabaretier/zanger Herman Finkers 
2013: Nederlandse cabaretier/zanger Paul van Vliet 
2015: Nederlandse kleinkunstenaar Theo Nijland 
2018: Belgisch schrijver Tom Lanoye 

Meest gelezen