Videospeler inladen...

Weerman Frank Deboosere: "Wees voorzichtig, de herfstbladeren zullen stuiven", nummer 1722 geactiveerd

Door het voorspelde stormweer worden er op verschillende plaatsen voorzorgsmaatregelen genomen. De parken in Brussel, Leuven en Geraardsbergen worden afgesloten en een aantal evenementen vallen ook in het water. Onder meer het muzikaal openluchtevenement "Parklife" in Gent wordt alvast afgelast. Ook het nummer 1722 voor niet-dringende interventies wordt geactiveerd.

Volgens weerman Frank Deboosere zal de depressiekern dwars door België trekken, waardoor de rukwinden waarschijnlijk wel zullen meevallen. "Die gaan richting 70 of misschien 80 kilometer per uur."

"Maar we verwachten wel veel regen. En dat kan toch gaan om tientallen liter water per vierkante meter. Dus wees voorzichtig, de herfstbladeren zullen stuiven", waarschuwt de weerman.

Voor de kust en de provincies Luik, Namen en Luxemburg vaardigt het KMI code geel uit. In de gebieden ten zuiden van Samber en Maas stijgt vanaf vanmiddag de kans op zware windstoten. De zwaarste windstoten worden verwacht in het zuidoosten van de provincie Luxemburg. Daar zijn rukwinden mogelijk tussen 80 en 100 kilometer per uur. 

Festival "ParkLife" geschrapt

Het festival "ParkLife" in het Parkbos in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem dat zou plaatsvinden, wordt om veiligheidsredenen geschrapt. Dat laat de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, weten. 

"ParkLife" is een openluchtfestival. Langs een wandeling doorheen het Parkbos in de Gentse rand, zouden verschillende artiesten te zien en te horen zijn. Intussen is de organisatie al begonnen de verschillende stands en tenten langs het parcours af te breken.

"De organisatie wil geen risico nemen", zegt Veerle Simoens van het Festival van Vlaanderen. "Het is een outdoorfestival, waar heel veel muziekpodia worden geïnstalleerd. Dat is iets te veel risico, zeker in een bosrijke omgeving zoals het Parkbos. Het is ook een evenement waar heel veel gezinnen met kinderen op af komen en dan is het in de eerste plaats de veiligheid die primeert."

Ook in Brussel, Leuven en Geraardsbergen blijven de parken gesloten. 

Wie straks bij het verwachte noodweer hulp nodig heeft van de brandweer, kan naar het nummer 1722 bellen. 1722 is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben, maar niet in levensgevaar verkeren. Alleen wie dringend politie-, brandweer-, of medische hulp nodig heeft kan naar het noodnummer 112 bellen. 

Meest gelezen