Videospeler inladen...

Al honderd ebola-doden in Oost-Congo, maar ook veel doden door geweld

De uitbraak van ebola in het oosten van Congo heeft al honderd mensenlevens geëist. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Congo gezegd.  Veel inwoners zijn nog meer bezorgd over het grote aantal doden door rebellen de afgelopen maanden. Vorig weekend hebben rebellen zeker 14 burgers vermoord bij een urenlange aanval op het centrum van de grote stad Beni. 

In de regio Noord-Kivu, in het grensgebied met Oeganda en Rwanda, werden 149 mogelijke gevallen van ebola gemeld. Daarvan zijn er 118 bevestigd, zegt het ministerie. Sinds het nieuws van de epidemie bekend raakte begin augustus zijn al 11.417 personen gevaccineerd.

De gezondheidsdiensten doen er alles aan om een uitbreiding van het dodelijke virus te verhinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie toonde zich begin september optimistisch dat de ebola-uitbraak in Congo langzaam wordt teruggedrongen. Maar dat is dus niet het geval. 

"Geweld erger dan ziekte"

De onveiligheid in de regio maakt het de hulpverleners niet gemakkelijk. Zaterdagavond heeft de Oegandese islamistische militie ADF (Allied Democratic Forces),  een legerkazerne aangevallen in de grote stad Beni. Het gevecht duurde zes uur en voor het eerst slaagden de rebellen erin om door te dringen tot het centrum van de stad.  Daar schoten ze in het wilde weg. Vier soldaten werden gedood, maar er vielen ook zeker 14 burgerdoden en tientallen gewonden.  Verschillende huizen en wagens zijn in de vlammen opgegaan en er is ook geplunderd.

De ADF is een beruchte militie, ze heeft de voorbije drie jaar al meer dan 700 burgers gedood in Beni en omstreken. Ook 15 Tanzaniaanse VN-Blauwhelmen waren bij de slachtoffers. 

Het geweld beu

De inwoners van Beni zijn de onveiligheid beu. Gisteren hebben ze betoogd tegen het recente geweld en vooral tegen het feit dat het leger noch de VN-vredesmissie er een eind aan maakt.  De VN-missie MONUSCO heeft nochtans een grote basis in Beni.  Vandaag houden middenveldorganisaties een "ville morte". Winkels en scholen blijven dicht.  Op sociale media, maar ook officieel wordt het ongenoegen groter. 

De bevolking van Beni lijdt te erg. Dit weekend zijn opnieuw veel onschuldigen gestorven. (tweet)
Robert Schuddeboom, Nederlands ambassadeur

Door de aanval van zaterdag en het daarop volgende protest, zijn de medische activiteiten tegen de ebola-epidemie in Beni voorlopig opgeschort.  Waarnemers vrezen dat het gevaar op verspreiding groter wordt omdat veel mensen zijn weggevlucht voor de rebellen. 

Meest gelezen