AFP or licensors

Bali heeft een nieuwe toeristische trekpleister (al ziet het sommige toeristen liever niet meer komen)

Bijna 30 jaar na de eerste steenlegging heeft de Indonesische president Joko Widodo een metershoog beeld van de hindoegod Vishnu ingehuldigd. Het beeld moet een nieuwe toeristische trekpleister worden, al ziet Bali sommige toeristen liever niet meer komen. De nieuwe gouverneur van Bali vindt dat het tijd wordt om striktere regels op te leggen aan (westerse) toeristen die hindoetempels bezoeken.

Het beeld van Vishnu die de mythologische vogel Garuda berijdt torent uit boven het Garuda Wisnu Kencana Cultural Park (GWK), een soort regionaal bedevaartsoord in de buurt van Kuta op Bali. Het beeld is 121 meter hoog, en is daarmee het op twee na hoogste beeld ter wereld. Het moet alleen twee boeddhabeelden in Myanmar en China laten voorgaan.

Van bij de start van de bouwwerkzaamheden was er kritiek op het project. De kostprijs, 15 miljoen euro, viel hoger uit dan verwacht, en critici vragen zich af waarom Bali nóg een toeristische trekpleister moet hebben.  

Maar het beeld kwam er toch, en is nu met een ceremonie met vuurwerk ingehuldigd. "Een cultuurschat en een trekpleister, maar ook een mijlpaal in de geschiedenis van ons land, dat wij zo'n meesterwerk kunnen voortbrengen", zei president Widodo in zijn toespraak.

AFP or licensors

Vorig jaar bezochten 5 miljoen mensen Bali. Het toerisme is goed voor 60 procent van de economie van het eiland. Maar de Balinese overheid maakt zich ook zorgen over sommige kwalijke neveneffecten van het massatoerisme.

Zo denkt de nieuwe gouverneur van het eiland erover om striktere regels uit te werken voor toeristen die de hindoetempels bezoeken. Nu kunnen zij dat zonder begeleiding doen, maar dat systeem wordt in de toekomst mogelijk bijgesteld. De laatste tijd is immers  meermaals ophef ontstaan over westerse toeristen die bijvoorbeeld klimmen op heiligdommen, of er schaars gekleed bij poseren. 

"We gaan te los om met toeristen, waardoor ze met té veel komen", vindt de nieuwe gouverneur, die zich in de Britse krant The Guardian beklaagt over de "kwaliteit van de toeristen" die achteruitgaat. 

Meest gelezen