Videospeler inladen...

Duitse regering ontmijnt crisis rond ex-chef binnenlandse inlichtingendienst Maassen

In Duitsland hebben de meerderheidspartijen CDU, CSU en SPD een regeringscrisis vermeden door een compromis te sluiten over de toekomst van de chef van de binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer bekendgemaakt.

Maassen was onder druk gekomen door enkele uitspraken waaruit een uiterst-rechtse sympathie bleek. De sociaaldemocraten van de SPD eisten daarom zijn ontslag, maar Maassen bleef de steun genieten van Seehofer en de CSU.

Eerder deze week was een compromis bereikt waardoor Maassen weggepromoveerd werd tot staatssecretaris én een hogere wedde kreeg. Alhoewel SPD-voorzitter Andrea Nahles die deal had goedgekeurd, kreeg ze binnen de partij zoveel tegenkanting dat ze toegaf dat de promotie van Maassen een fout was. Daarop moest de regering dit weekend op zoek naar een andere uitweg.

Die lijkt nu gevonden te zijn. Maassen zou een andere baan krijgen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, zonder loonsverhoging. Hij zou speciaal adviseur worden voor Europese en internationale contacten. Een deel van zijn taak zou eruit bestaan mee te werken aan het uitwerken van bilaterale verdragen met landen over het terugsturen van vluchtelingen die eerst in een ander Europees land asiel hebben aangevraagd.

Met het compromis lijkt de lont uit het kruitvat te zijn en kan de Grote Coalitie verder doorwerken, al valt het af te wachten of Nahles het akkoord deze keer wel bij haar achterban kan verkopen. Bij het eerste akkoord eerder deze week kreeg ze het verwijt niet genoeg teruggekoppeld te hebben naar de partij. Wellicht heeft ze dat deze keer wel gedaan.

Meest gelezen