Videospeler inladen...

Eerste hogesnelheidstrein tussen Hongkong en China uitgereden

In Hongkong is vanochtend de eerste hogesnelheidstrein vertrokken die de regio verbindt met China. Door de komst van de Express Rail Link kunnen passagiers voortaan in slechts 9 uur naar Peking reizen. Maar de spoorlijn ligt gevoelig. Voor critici is ze symbool voor de greep die China op Hongkong probeert te krijgen.

Honderden passagiers en kijklustigen verzamelden vanochtend op het perron in Hongkong voor het vertrek van de nieuwe hogesnelheidstrein. De trein rijdt in iets meer dan 40 minuten naar de zuidelijke Chinese stad Guangzhou. Het hele traject naar Peking kan voortaan in 9 uur worden afgelegd.

AFP or licensors

Veel passagiers juichen de kortere reistijd toe. Ook de overheid van Hongkong benadrukt de aanzienlijke economische voordelen van de hogesnelheidstrein. Die is bovendien ook een troef voor het toerisme, want Hongkong krijgt nu rechtstreeks toegang tot het ruim 25.000 kilometer lange Chinese spoorwegnet. 

AFP or licensors

Maar de nieuwe trein heeft ook tegenstanders. De trein heeft niet alleen omgerekend ruim 9 miljard euro gekost, hij staat voor critici ook symbool voor de greep die China op Hongkong probeert te krijgen. Zij vinden dat China inbreuk pleegt op de autonomie en het rechtssysteem in Hongkong. In de trein en in de stations gelden immers Chinese wetten. 

Hongkong, een gewezen Britse kolonie, werd in 1997 teruggegeven aan China. In de regio is sindsdien het "één land, twee systemen"-principe van toepassing: Hongkong maakt deel uit van China, maar heeft nog steeds een grote mate van autonomie. Veel inwoners vrezen dat die vrijheid meer en meer wordt uitgehold. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen