Inspectie onderzoekt invloed van straling van spoorweginstallaties op elektrische bolderkar

In Nederland zal de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoeken of elektromagnetische straling van spoorweginstallaties een invloed heeft op het gedrag van de elektrische bolderkar Stint. Dat schrijft de NOS. Aanleiding is het ongeluk met een Stint donderdag, waarbij vier kinderen om het leven kwamen en een vijfde kind en een volwassene zwaargewond raakten.

Na het ongeluk aan een spoorwegovergang in de Nederlandse stad Oss heeft RTL Nieuws gemeld dat een Stint van een buitenschoolse opvang in de Nederlandse gemeente Baarn twee keer stilviel op een spoorwegovergang. Daarom zal de Inspectie nu een onderzoek doen naar de eventuele wisselwerking tussen de elektromagnetische straling van de spoorweginstallaties en Stints. 

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen schreef vrijdag al in een brief aan de Tweede Kamer dat onder meer de wisselwerking tussen de overweginstallaties en de Stint in Oss wordt onderzocht, maar zij heeft toen de woorden "elektromagnetische straling" nog niet gebruikt.

Inzamelingsactie levert al meer dan 200.000 euro op

De inzamelingsactie voor de nabestaanden en de slachtoffers heeft al meer dan 200.000 euro opgeleverd. De initiatiefnemer Nick Nietveld begon de actie vrijdag met als doel 60.000 euro op te halen, maar dat wordt dus duidelijk veel meer. 

Het geld is bedoeld voor de uitvaart van de vier omgekomen kinderen of aanpassingen in het huis van het meisje en de begeleidster die zwaargewond in het ziekenhuis liggen. Mensen kunnen nog tot en met vrijdag geld doneren.

Meest gelezen