AFP or licensors

Labour-leider Corbyn "bereid tot nieuw brexit-referendum als partijleden dat willen"

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour-partij, is bereid een tweede brexit-referendum te steunen als de partijleden daar om vragen. Dat heeft hij gezegd voorafgaand aan een partijcongres in Liverpool. Buiten het congresgebouw wordt betoogd door voorstanders van zo'n nieuw referendum.

Voorafgaand aan een meerdaags partijcongres in Liverpool, zei Jeremy Corbyn dat hij gebonden is aan de keuze van de Labour-leden. Als zij zich uitspreken voor een tweede brexit-referendum, dan is hij bereid om dat te steunen. Corbyns uitspraak is opmerkelijk, want sinds het referendum van 2016 hield hij altijd vol dat hij zich zou neerleggen bij de uitkomst van dat referendum.

Maar de vraag naar een nieuw referendum wint steeds meer veld, zeker bij aanhangers van Labour. Terwijl de Labour-leden in Liverpool hun congres houden, vindt buiten het congresgebouw een betoging plaats van "The people's vote", een initiatief dat pleit voor een nieuw referendum en dat de steun krijgt van heel wat bekende Britten en politici.

Uit een recente peiling van YouGov is ook gebleken dat negen op de tien Labour-leden in een nieuw referendum zouden stemmen tégen de brexit.

AFP or licensors

Corbyn herhaalde wél dat nieuwe algemene verkiezingen voor hem nog altijd de voorkeur genieten boven een nieuw referendum. Hij ziet nieuwe verkiezingen als een oplossing voor de politieke crisis waarin het Verenigd Koninkrijk zich nu bevindt.

"Algemene verkiezingen hebben onze voorkeur. We kunnen dan onderhandelen over onze toekomstige relatie met Europa. Maar we zullen wel zien wat er uit het congres naar voren komt". Wellicht stemmen de leden van Labour tijdens het congres over een tweede referendum. 

Volgens de krant The Sunday Times bereidt de top van de Conservatieve Partij zich al voor op vervroegde verkiezingen in november, om zich te verzekeren van electorale steun voor een nieuwe brexit-strategie. Brexit-minister Dominic Raab ontkent dat.

Meest gelezen