Videospeler inladen...

Minister Marghem overlegt vandaag over energiebevoorrading

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) overlegt vandaag over de energiebevoorrading in de winter. Ze doet dat met Elia, dat het hoogspanningsnetwerk in ons land beheert, en energieproducent Engie-Electrabel.  De minister analyseert de verschillende gegevens die ze binnenkrijgt over de energiebevoorrading. En begin volgende week zal ze haar conclusie bekend maken. 

In november zal maar 1 van de 7 kerncentrales in ons land stroom leveren. Volgens het Planbureau is het daarom niet uitgesloten dat een aantal zones in ons land dan tijdelijk zullen worden afgeschakeld.

Minister Marghem zegt dat ze de situatie "op de voet volgt" en de verschillende gegevens die ze hierover binnenkrijgt "grondig analyseert". In de loop van de volgende dagen zal ze met een conclusie naar buiten treden.

Marghem stipt aan dat het Planbureau niet bevoegd is om zich uit te spreken inzake vooruitzichten met betrekking tot de energievoorziening. "Het is aan Elia om de situatie te evalueren." Minister Marghem zal vandaag opnieuw de verantwoordelijken van Elia ontmoeten en zal daarnaast uiteraard ook spreken met de verantwoordelijken van Electrabel, licht haar woordvoerster toe.

Marghem: "Er zijn al heel wat initiatieven genomen"

Verschillende oppositiepartijen stelden dat het beleid van de minister faalt. Marghem zelf wijst erop dat ze al heel wat initiatieven heeft genomen. Zo hebben de verschillende regeringen van ons land vorig jaar een energiepact ondertekend die de kernuitstap in 2025 mogelijk moeten maken. De windmolenparken op de Noordzee zullen goed zijn voor 2,2 gigawatt in 2020 en 4 gigawatt in 2030.

Om de sluiting van de kerncentrales mee op te vangen, mikt de regering ook op gascentrales. Om investeringen in zo'n gascentrales aan te trekken, heeft Marghem een capaciteitsvergoedingsmechanisme uitgewerkt. Dat systeem ligt nu ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie.

Meest gelezen