Minister van Landbouw Ducarme gaat alle varkens in besmette zone laten afmaken

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gaat alle varkens laten afmaken in het gebied in de provincie Luxemburg waar everzwijnen met varkenspest zijn aangetroffen. Het Voedselagentschap bereidt de maatregel voor, meldt het kabinet van Landbouw. 

Minister Ducarme heeft het akkoord van Europa om over te gaan tot opruiming van de varkens. Europa zal de maatregel voor de helft mee financieren. Door de varkens te ruimen, wil de minister vermijden dat de varkenspest van wilde dieren op landbouwdieren overgaat.

"De vrees en de waarschijnlijkheid dat de varkenssector zou worden getroffen, is wel degelijk reëel. Er moet dus worden gehandeld om een economische sector te beschermen die jaarlijks 1,5 miljard euro vertegenwoordigt en bijna 15.000 rechtstreekse jobs", legt minister Ducarme uit.

Tot nog toe is Afrikaanse varkenspest in een deel van de provincie Luxemburg alleen bij wilde everzwijnen vastgesteld.

Meest gelezen