Nieuwe brug over kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster

In het West-Vlaamse Ingelmunster zijn zaterdag de stalen onderdelen van een nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie gemonteerd. Dat lokte 500 kijklustigen. De nieuwe brug kadert in het Seine-Scheldeproject.

In Ingelmunster is op spectaculaire manier een brugconstructie over het Kanaal Roeselare-Leie geïnstalleerd. Het middenstuk is 53 meter lang en weegt 100 ton. De stukken die er aan weerszijden op aansluiten zijn de zwaarste elementen en meten elk 56 meter en wegen 190 ton. In totaal is de brug 286 meter lang en weegt het staal 1.400 ton. De brug moet dan ook het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel overspannen, alsook schepen met drie lagen containers vlot laten passeren. Vooral dat laatste is belangrijk, want dat was een van de redenen waarom de oude brug moest vervangen worden.

De installatie kadert in het project Seine-Schelde dat zorgt voor een vlotte verbinding voor grote schepen tussen het Seinebekken rond Parijs en het Scheldebekken. Zowat 500 mensen woonden de installatie bij. Eind 2019 zal de brug volledig klaar zijn.

Meest gelezen