FLIP FRANSSEN

Oppositie legt verantwoordelijkheid voor dreigend stroomtekort bij falend beleid

Het dreigend stroomtekort waar het Federaal Planbureau naar verwijst geeft de politieke oppositie uiteraard munitie om te schieten op het regeringsbeleid in het algemeen en het beleid van federaal minister van energie Marie-Christine Marghem in het bijzonder. We blijven te afhankelijk van oude kerncentrales en er is te weinig werk gemaakt van alternatieven, zo klinkt het in koor bij SP.A en Groen. 

In november zal maar 1 van de 7 kernreactoren in ons land functioneren. De overige hebben problemen of zijn in onderhoud. Kristof Calvo, fractieleider van Groen in het federaal parlement: "Haar keuze om afhankelijk te blijven van oude kerncentrales brengt ons land nog maar eens in moeilijkheden. Als bevoegd minister heeft Marghem eerst de levensduur van Doel 1 en 2 verlengd. Nadien heeft ze nagelaten werk te maken van alternatieven. Er is ook geen strategische reserve aangelegd, wat onbegrijpelijk is, als je ziet hoe vaak we met onverwachte stilleggingen worden geconfronteerd. Het is spijtig om te moeten zeggen, maar eigenlijk kan je niet anders dan vaststellen dat Marghem deze problemen zelf heeft gecreëerd. Oude kerncentrales zijn het probleem geworden voor onze bevoorradingszekerheid, niet de oplossing."

Deze regering heeft volgens Groen te lang getreuzeld. Daarom spreekt de partij niet langer over een gefaseerde kernuitstap, maar een ongeorganiseerde kernstop. "Het probleem is niet de kernuitstap, maar wel dat die niet is uitgevoerd. Nog altijd is het wachten op een echt energiebeleid. Vijf jaar Marghem als minister van energie dreigen vijf verloren jaren geworden. Eigenlijk kan het niet dat een welvarend land zich zorgen moet maken over de stroomvoorziening. Wat er moet gebeuren, weten we al jaren,", besluit Calvo.

SP.A voorzitter John Crombez zit op dezelfde lijn. "Dit is het gevolg van een totaal gebrek aan beleid over de uitstap en het overschakelen op alternatieven. Deze regering doet er alles aan om de lobby van de kernenergie ter wille te zijn.  We hadden moeten kiezen voor bevoorradingszekerheid, bijvoorbeeld met flexibele gascentrales. En we hadden daarvoor de cash kunnen gebruiken die bij Electrabel ligt. Marghem draagt de grootste verantwoordelijkheid, maar de schuld ligt ook bij de verschillende regeringen in ons land die ontzettend talmen. Er zijn geen beslissingen genomen die bevoorradingszekerheid en betaalbare prijzen garanderen."

Want Crombez wijst er ook nadrukkelijk op dat de gewone consument de rekening zal betalen. "We weten al van de officiële instanties dat volgend jaar de factuur fors  zal stijgen. De bedrijven worden nog gedeeltelijk gevrijwaard, maar de private gebruikers zullen de dupe worden. En dan is het zeker hallucinant dat ze in de winter zelfs niet meer zeker zijn van stroomvoorziening."  

Meest gelezen