Panama trekt registratie van AZG-reddingsschip Aquarius in

Panama trekt de registratie in van de Aquarius, het schip waarmee Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranèe vluchtelingen redden in de Middellandse Zee.

De Aquarius is het laatste ngo-schip dat nog actief is met de reddingsoperatie van vluchtelingen die de Middellandse Zee willen oversteken naar Europa, maar dikwijls in moeilijkheden geraken met hun gammele bootjes.

Het schip heeft momenteel 58 vluchtelingen aan boord, maar eens het aanmeert in een haven verliest het zijn Panamese vlag en kan het niet verder varen, tenzij onder een andere vlag.

Registratie ingetrokken onder druk van Italiaanse regering

Volgens Artsen Zonder Grenzen heeft Panama de registratie van het schip onder zware druk van de Italiaanse regering ingetrokken. Binnenlandse Zaken in Rome had niet meteen commentaar bij die beschuldiging, maar het is algemeen geweten dat minister van Binnenlandse Zaken Salvini een hevige tegenstander is van de reddingsacties van ngo's.

Artsen Zonder Grenzen dringt er bij de Europese leiders nu op aan om zijn missies op de Middellandse Zee te kunnen voortzetten, ofwel door druk uit te oefenen op de Panamese regering om de intrekking van de registratie ongedaan te maken, ofwel door het schip onder een andere vlag te laten varen.

Meest gelezen