Videospeler inladen...

Planbureau: "Zeer waarschijnlijk dat elektriciteitsaanbod in november niet altijd voldoende zal zijn"

Het is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Dat zegt het Planbureau, een onafhankelijke instelling die onderzoek doet naar beleidsmaatregelen. In november zal er namelijk maar 1 van de 7 kernreactoren stroom kunnen leveren, de rest is in onderhoud.

Het Planbureau is nagegaan wat dat betekent als het bijvoorbeeld erg koud wordt in november. "De kans dat een aantal gemeentes of een aantal zones tijdelijk worden afgeschakeld, is toegenomen", zegt Danielle Devogelaer van het Planbureau. "Dat is een optie waar we heel erg rekening mee moeten gaan houden in november, omdat het aanbod van elektriciteit niet altijd voldoende zal zijn om de volledige vraag te gaan invullen."

Normaal gezien mogen we wettelijk zowat drie uur per jaar met stroomtekorten zitten. Maar door onbeschikbaarheid van 6 van onze zeven kernreactoren, wordt dat een stuk meer. "We zien dat het aantal uren significant gaat toenemen", legt Devogelaer uit. "Volgens de wettelijke context, mag dat maximaal drie uur bedragen. We zien dat door een situatie waardoor zes nucleaire reactoren, dat dat aantal uren significant gaat toenemen en we schatten dat dat eerder in de buurt van 20 uren zou kunnen liggen."

En vooral: het moet zelfs geen uitzonderlijk koude novembermaand zijn om in de problemen te raken. Een vergelijking met november vorig jaar doet toch nadenken. "In november vorig jaar was het geen extreme natte of koude maand (er werd in Ukkel geen enkele vorstdag gemeten, normaal zijn dat er in 5 in november nvdr.). We hadden dan al een verbruik van 13 gigawatt. Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren gaan uitliggen, gaat het water echt aan onze lippen staan om dat te gaan dekken. Het is mogelijk maar dan moeten we echt wel wat bezuinigen op ons elektriciteitsverbruik, zeker in de avonduren."

Meest gelezen