Vader Kitty: "Wanneer gaat men voor echt zware delicten zeggen dat er geen mogelijkheid is om vervroegd vrij te komen?"

Het nieuws dat een van de moordenaars van politie-inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen na tien jaar de gevangenis mag verlaten met een enkelband komt bij haar ouders hard aan. "Hij is weer thuis. Wij kunnen enkel elk weekend naar haar graf gaan", zegt vader Johan. Hij wil dat er eindelijk werk van gemaakt wordt dat er voor echt zware delicten geen mogelijkheid meer zou zijn om vervroegd vrij te komen. 

De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen hebben vrijdag via een aangetekende brief vernomen dat Noureddine Cheikhni, een van de drie daders, gevraagd had om een enkelband.  

"De strafuitvoeringsrechtbank heeft zijn verzoek ingewilligd", vertelt Johan Van Nieuwenhuysen aan VRT NWS. "Verdere informatie: hoe lang hij die enkelband zal moeten dragen of vanaf wanneer, dat weten we niet." 

"Dat komt hard aan, maar wij weten ook: het is zijn recht", gaat Van Nieuwenhuysen verder. "Hij heeft het voordeel dat hij nog veroordeeld is voor 2011, dus hij valt onder de 1/3e wet. Ik zou hetzelfde doen als ik in de gevangenis zat. Ik zou ook alle middelen aangrijpen om zo vlug mogelijk uit de gevangenis te geraken. Maar voor ons is het een slag die zwaar aankomt, want na 10 jaar en 6 maanden is hij vrij. We voelen ons door het gerecht een beetje veel in de steek gelaten en aan de kant geschoven."

"Wanneer gaan ze er eindelijk werk van maken?"

De vader van Kitty pleit ervoor om de wet strenger te maken zodat daders van zulke feiten niet meer sneller de gevangenis kunnen verlaten. "Als je veroordeeld wordt voor een zwaar feit voor 2013, is dan het leven van het slachtoffer maar 10 jaar waard? Na 2013  is het 15 jaar waard. Maar wat is 15 jaar wanneer je iemand zijn vader, partner of kinderen afgepakt hebt?" 

"Het is absoluut wettelijk en ik zou hetzelfde doen", beseft Van Nieuwenhuysen. "Maar zowel Justitie als Binnenlandse Zaken verkondigen al zo lang dat geweld op hulpverleners zwaar gestraft moet worden. Maar ik vraag me af: wanneer gaan ze er eindelijk werk van maken? Als je iemand in koelen bloede vermoordt en je krijgt 30 jaar, wat de meest plausibele straf is, dan ben je na 15 jaar vrij. Ik wil dat men voor de echt zware delicten en straffen (25 jaar en meer) zegt: hiervoor is er geen mogelijkheid om vervroegd vrij te komen of penitentiair verlof te krijgen of een enkelband." 

Videospeler inladen...

Hij is weer thuis. Wij kunnen enkel nog tegen een grafsteen gaan praten, maar antwoord krijgen we niet en dat is enorm pijnlijk.

De wet voorziet dat hij het recht heeft, maar het verzoek hoefde niet per se ingewilligd te worden, vinden de ouders van Van Nieuwenhuysen. "Er staat niet in de wet geschreven dat het voor de strafuitvoeringsrechtbank een verplichting is om een verlichting van de straf uit te voeren. Dat geldt voor hen alledrie. Als men toch iets wou geven, had men hem enkele keren verlof kunnen geven."

Dat de dader zijn vrijheid gedeeltelijk terugkrijgt, terwijl zij hun dochter de rest van hun leven moeten missen, is pijnlijk voor de ouders. "Nu heeft hij het geluk dat hij uit de gevangenis kan. Hij is weer thuis bij zijn vrienden en zijn familie. Ok, hij heeft limieten. Maar het enige wat wij -als we het geluk hebben nog 20 jaar te leven- kunnen doen is elk weekend even tegen een grafsteen te gaan praten en zeggen: "schatje, hoe gaat het ermee?", maar antwoord krijgen we niet en dat is enorm pijnlijk." 

Vorig jaar nieuwe rondzendbrief

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij zich niet mag uitspreken over de beslissingen van de strafuitvoeringsrechtbank vanwege de scheiding der machten. Een minister als lid van de uitvoerende macht mag zich niet bemoeien met uitspraken van de rechterlijke macht. 

De minister wijst er wel op dat er vorig jaar een nieuwe rondzendbrief is gestuurd naar de rechtbanken waarin gevraagd wordt om politiegeweld zwaarder te bestraffen. 

Meest gelezen