Videospeler inladen...

Gentse burgemeester Termont: "Regering-Michel heeft niets gedaan om kerncentrales te vervangen"

Niet alleen landelijke gemeenten, ook delen van steden, zullen mogelijk een tijdlang zonder stroom worden gezet. Dat is vier jaar geleden beslist in het zogenoemde federale afschakelplan. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) is bijzonder scherp voor de regering-Michel, omdat die volgens hem sindsdien niets gedaan heeft om de kerncentrales te vervangen en Gent nu mogelijks in november een paar uur per dag zonder stroom zal vallen.

Het Federaal Planbureau heeft berekend dat de kans bestaat dat sommige steden en gemeenten, waaronder ook Gent, in november een paar uur per dag zonder stroom zullen vallen. In die maand zullen 6 van de 7 kernreactoren van ons land stilliggen.

Wanneer de Gentse burgemeester onze reportage met de inschatting van het federale planbureau ziet, schudt hij niet-begrijpend het hoofd. Termont kan het amper bevatten. Want volgens hem heeft de federale regering vier jaar na de eerste onrust over een stroomtekort niets gedaan.

"Het is de verdomde verantwoordelijkheid van de federale regering. We hebben er vier jaar geleden over gesproken en er is nog niets gebeurd. Ik vind dit echt verschrikkelijk. Dit is onaanvaardbaar. Dit is een land als België in 2018 niet meer waardig", zegt Termont.

En daarom wordt Gent samen met andere gemeenten nu mogelijk echt geconfronteerd met een stroomuitval. "Als er een probleem is, zal Gent ook zijn deel dragen, maar men zal rekening moeten houden met de haven, met de ziekenhuizen, met een aantal absolute noodvoorzieningen die moeten aanwezig zijn. En men zal grote steden, waar grote massa's concentraties van mensen zijn, niet zomaar kunnen afsluiten. Dat gaat niet, dat is levensbedreigend", zegt de Gentse burgemeester.

En dat dus omdat de federale regering, volgens Termont, niet voor gascentrales heeft gezorgd die de kernreactoren kunnen vervangen.

"Het is toch onaanvaardbaar dat er vier jaar na datum nu nog altijd geen nieuwe gascentrales zijn om dat op te vangen? Dat is toch echt zeer erg. En daar draagt heel de regering en vooral de N-VA, die het tegengehouden heeft om te spreken over de afbouw van de kerncentrales, een verpletterende verantwoordelijkheid in", aldus Termont.

Meest gelezen