Tommelein: "Sneller werk maken van vervanging kerncentrales"

Vlaams minister van Energie Tommelein zegt dat het dreigende stroomtekort aantoont dat de verschillende regeringen in ons land dringend werk moeten maken van het Energiepact, om over te schakelen op hernieuwbare energie en gascentrales.

Volgens het Planbureau dreigt er eind november een tekort aan stroom. Een aantal gemeenten zouden daardoor enkele uren zonder elektriciteit kunnen zitten. De oorzaak van het tekort is het stilliggen van zes van de zeven kerncentrales in ons land.

"Het dreigend stroomtekort bewijst alleen maar dat de huidige kerncentrales onbetrouwbaar en onzeker zijn en dat we sneller werk moeten maken van de vervanging van de kerncentrales door gascentrales", zegt Tommelein. "

"We moeten ook blijven investeren in zon en wind. We moeten dat sneller doen en de federale regering oproepen om zeer snel werk te maken van die gascentrales die aan- en uitgeschakeld kunnen worden."

Afschakelplan

Mocht het echt tot een stroomtekort komen, dan kan de federale overheid terugvallen op het afschakelplan van twee jaar geleden. Dat plan bepaalt welke gebieden tijdelijk zonder stroom kunnen worden gezet."We zijn absoluut nog niet zo ver, maar we zijn voorbereid. Het afschakelplan wordt constant actueel gehouden", zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie.

Alle informatie over het afschakelplan is te vinden op de website van de FOD. Voorlopig is er wel nog geen sprake van het activeren van het plan. Federaal minister van Energie Marghem wil de toestand eerst analyseren.  

Meest gelezen