Vlaams Belang voert actie tegen "vluchtelingenresort" in Merksem

De Antwerpse afdeling van Vlaams Belang heeft zondag in Merksem actie gevoerd tegen wat zij een "vluchtelingenresort" noemen: een project waarbij jongeren die al op eigen benen kunnen staan aan een lage huurprijs in modulaire units samenwonen met jonge vluchtelingen, die ze dan begeleiden bij het uitbouwen van een eigen leven en netwerk in Antwerpen. Vlaams Belang vreest dat het project zal werken als "een magneet voor asielzoekers die zich in Antwerpen zullen vestigen".

Antwerps VB-lijsttrekker Filip Dewinter en verschillende andere kandidaten en militanten beklommen zondag de woonunits en hingen er spandoeken op met slogans als 'Asielpark? Nee!' en 'Eerst onze mensen'. Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat er in een stuk groene ruimte een woonproject wordt geplaatst voor jonge vluchtelingen, terwijl in de omgeving "tientallen oudere bewoners van sociale woningen uit hun huizen werden gezet wegens verbouwingswerken en dienden te verhuizen naar allerlei ongeschikte woningen elders". Voorts staan projecten zoals dat in Merksem "in schril contrast met de stoere communicatie van burgemeester De Wever wat immigratie betreft", vindt het VB.

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) laat via zijn woordvoerder weten dat de stad het project steunt omdat het om een specifieke problematiek gaat van vluchtelingen die als niet-begeleide minderjarigen in België arriveerden. "Op hun achttiende moeten ze dan plots volledig op eigen benen staan", stelt hij. "Dat is te vroeg, ook al omdat ze vaak nog met mentale problemen kampen en nog geen eigen netwerk hebben. Sommigen komen dan zelfs in de criminaliteit terecht. Dit project geeft hen op een meer geleidelijke manier meer verantwoordelijkheden en de kans om een opleiding te volgen of werk te zoeken."

In een bijkomende reactie verwerpt het kabinet van Duchateau de suggestie dat het om geïnvesteerde middelen zou gaan die even goed naar sociale woningen hadden kunnen gaan. "Dit is een project dat voor 80 procent gefinancierd wordt met Europees geld omdat Antwerpen nu eenmaal het beste plan daarvoor had ingediend. Er is ook niemand moeten verhuizen hiervoor en aan het einde van het project kunnen we de woonunits misschien nog als crisiswoningen gebruiken. Wat Filip Dewinter zegt, is niet intellectueel eerlijk."

Meest gelezen