Videospeler inladen...

Vlaanderen gaat meer investeren in welzijn na kritiek rond kinderarmoede en wachtlijsten jeugdzorg

De Vlaamse regering zal meer geld uittrekken voor welzijn. Dat zei minister-president Bourgeois (N-VA) in De Zevende Dag. Daarmee komt de Vlaamse regering tegemoet aan de kritiek dat de wachtlijsten in de zorg niet weggewerkt zijn en dat de kinderarmoede in Vlaanderen niet gedaald is. 

De Vlaamse begroting is in evenwicht voor 2019, zo kondigde Vlaams Minister-president Bourgeois (N-VA) eergisteren aan. En daardoor kan de overheid meer investeren, liet hij zich ook ontvallen. In De Zevende Dag zegt Bourgeois nu dat er meer geld zal worden vrijgemaakt voor welzijn.

Daarmee komt de Vlaamse regering onder meer tegemoet aan de kritiek dat de kinderarmoede in Vlaanderen niet gedaald is, en dat de wachtlijsten in de jeugdzorg niet zijn weggewerkt. Hoeveel geld er exact wordt vrijgemaakt, wil de minister-president pas morgen bekendmaken tijdens zijn septemberverklaring in het parlement. "We trekken een zeer groot nieuw bedrag uit. We hebben gezegd in 2014 dat we in 2019 een half miljard euro méér willen besteden in welzijn dan in 2014. U zal morgen zien of we die doelstelling gehaald hebben", zegt Bourgeois. 

De nieuwe kinderbijslag zal ervoor zorgen dat de kinderarmoede met 10% daalt

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Bourgeois maakt zich ook sterk dat de kinderarmoede in Vlaanderen binnenkort zal dalen. "We gaan de nieuwe kinderbijslag laten ingaan, en die zal een 10 procent dalen van de kinderarmoede met zich meebrengen", zegt Bourgeois. Hij beroept zich daarbij op een studie van de KU Leuven, liet hij eerder verstaan tijdens een interview met De Tijd.

Ook op het vlak van economie, onderzoek en ontwikkeling wil de Vlaamse regering meer investeren, zegt de minister-president nog.

Geert Bourgeois is intussen 67, een pensioengerechtigde leeftijd. Maar of en wanneer hij de politiek vaarwel zegt, wil hij niet kwijt. "U zult dat op het gepaste moment weten", zegt Bourgeois.

Meest gelezen