2009 AP

Zandvoorde herdenkt 40ste verjaardag overlijden Jacques Brel met expo

De kleine gemeente Zandvoorde, een deelgemeente van het West-Vlaamse Zonnebeke, pakt uit met een kunstenparcours om de veertigste verjaardag van het overlijden van chansonnier Jacques Brel te vieren. De tentoonstelling "Omtrent Brel" brengt werken die dezelfde emoties oproepen die Brel zo goed wist te omschrijven in zijn oeuvre. De tentoonstelling werd zaterdag geopend in de Sint-Bartholomeuskerk van Zandvoorde.

Enkel de Brel-adepten zullen het weten, maar de roots van een van de grootste Belgen liggen in Zandvoorde. De grootvader van Jacques Brel, Jean-Augustin, was er burgemeester van 1833 tot 1885. Ook zijn oom was burgervader van Zandvoorde, van 1926 tot 1966, en Jacques' vader Romain woonde er in de dorpskern. In 1911 trok Romain naar Congo en toen hij in 1926 terugkeerde, vestigden de Brels zich in Schaarbeek.

Zandvoorde is de familie nog niet vergeten en met "Omtrent Brel" brengt de gemeente het overlijden van Jacques, op 9 oktober precies 40 jaar geleden, in herinnering. Curator Frank Vercoutere selecteerde achttien beeldende kunstenaars en vijf dichters die werk brengen dat aansluit bij het repertoire van Brel, dat vaak handelde voor de kleinburgerlijkheid, de melancholie, maar ook over vrouwen.

"We zijn vertrokken vanuit de sterke figuur van Brel en zijn kritische houding tegenover de burgerlijke moraal. Brel is nog altijd een inspirator, dat zien we duidelijk bij de geselecteerde kunstenaars", aldus Vercoutere. Er is ook een West-Vlaamse versie van "Ne me quitte pas" uitgewerkt, "Lat mu nu nie vooln".

De expositie, die bezoekers langs een tiental locaties in de gemeente brengt, loopt nog tot 14 oktober. Maar er zijn nog evenementen zoals "Dichter bij Brel" waarbij onder meer Vitalski in de klassiekers duikt op 23 september. Op 9 oktober brengt Luc Dufourmont de Brel Top 40 in het legendarische café De Lustigen Boer en op 6 december brengt Bart Van Loo Franse chansons.

Meest gelezen