ImageGlobe

134 Vlaamse gemeenten doen mee aan de derde FietsTelweek

Vandaag start de derde editie van de FietsTelweek. 134 Vlaamse gemeenten, de provincies en de steden engageren zich om zoveel mogelijk fietsgegevens te verzamelen. Zo willen ze onder meer een overzicht krijgen van de knelpunten en waar nieuwe investeringen noodzakelijk zijn.

Welke wegen en kruispunten gebruiken fietsers vaak of minder vaak? Op welke momenten van de dag of de week wordt er het meest gefietst? Vandaag start de derde editie van de FietsTelweek. Tot en met zondag 30 september zullen de Vlaamse gemeenten, provincies en de Vlaamse overheid samen zoveel mogelijk fietsgegevens verzamelen.

Door meettoestellen langs de Vlaamse wegen te plaatsen en door mensen hun fietskilometers te laten bijhouden in een speciale app wordt een week lang bijgehouden hoe Vlamingen fietsen. De eerste editie van de FietsTelweek in 2015 was het grootste fietsonderzoek ooit. Daaruit bleek dat we steeds meer én verder fietsen.

Net zoals de resultaten van de twee voorgaande metingen worden de data verzameld in een open-dataplatform, dat overheden kunnen raadplegen om een beter en slimmer fietsbeleid te ontwikkelen.

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen en de Fietsersbond met de steun van de vijf Vlaamse provincies, het Netwerk Duurzame Mobiliteit, vele Vlaamse steden en gemeenten en de Vlaamse overheid.

Meest gelezen