Getty Images

60 jaar na hun romance: Alain Delon vergeet jarige Romy Schneider niet met een advertentie

Een erg opmerkelijke advertentie in de Franse krant Le Figaro: een herinnering aan de verjaardag van wijlen actrice Romy "Sissi" Schneider. Ze zou zondag 80 geworden zijn. Collega-acteur en haar gewezen verloofde Alain Delon (83) is haar nooit vergeten en is zelf in levenden lijve gaan vragen om de advertentie te publiceren. 

Zondag in Le Figaro: 

Rosemarie Albach-Retty (beter bekend als Romy Schneider) zou 80 jaar geworden zijn vandaag.

Zij die van haar hielden, 
En nog altijd van haar houden,
Denken aan haar.

Dank.
Alain Delon.

Het zijn de woorden van acteur Delon die volgens Le Figaro vorige week dinsdag de advertentie samen met een assistent kwam aanbieden aan de verantwoordelijke redactrice. "Delon was zichtbaar geëmotioneerd, maar heeft niet gepraat over Romy. Hij kwam nochtans voor haar", vertelt zij. Delon meldde zich onaangekondigd aan en bleef niet langer dan een halfuurtje. Genoeg om tot bovenstaande liefdevolle tekst te komen. Kort maar krachtig.

(lees verder onder de tweet)

Iconisch koppel van de Franse cinema

Het was op de set van de Franse film "Christine" in 1958 dat de vonk tussen de Weense Romy Schneider en de Franse Alain Delon oversloeg. Schneider had haar grote doorbraak drie jaar voordien gekend met de iconische klassieker "Sissi", de geromantiseerde biopic van prinses Elisabeth van Beieren die zich later keizerin mocht noemen. 

Schneider volgde dolverliefd Delon naar Parijs, waar ze in 1959 hun verloving aankondigden. Niet zomaar een oversteek, maar een professionele zet, want zo kon de actrice aan de slag in de interessantere (en lucratievere) Franse filmindustrie. In Duitsland waren pers en publiek ontzet. Pas na haar dood vergaven ze Schneider dat ze “overgelopen” was naar een ander land.

Schneider en Delon zouden vijf jaar samen blijven, tot hij haar van de ene dag op de andere liet zitten. Hij liet wel een briefje achter: “Ben naar Mexico vertrokken met Natalie.” Schneider antwoordde met een mislukte zelfmoordpoging. 

(lees verder onder de foto)

Romy Schneider en Alain Delon als koppel in 1959.

Ich liebe dich meine Liebe

De twee zouden zich later verzoenen en gingen weer samenwerken in "La piscine" (1969) en "The assassination of Trotsky" (1972). Tot een huwelijk is het echter nooit meer gekomen.

Schneider leidde een tragisch leven, zo pleegde haar eerste echtgenoot Harry Meyen zelfmoord en stierf haar 14-jarige zoon David na een klimongeluk. Schneiders tweede huwelijk met Daniel Biasini liep dan weer op de klippen en ze werd ook behandeld voor een tumor in de nieren. De actrice omschreef zich in die periode niet als een filmster, maar gewoon als "een ongelukkige vrouw van 42".  Een jaar later werd Schneider dood teruggevonden op haar appartement, aan haar bureau met een lege fles wijn erop. Er werd aangenomen dat een cocktail van slaappillen en alcohol haar fataal werden. De officiële doodsoorzaak luidde een hartaanval.

Na haar vroegtijdige dood schreef Delon op haar graf: “Tu n'as jamais été aussi belle, tu vois j'ai appris quelques mots allemands pour toi: Ich liebe dich meine Liebe.” Hij zorgde er ook voor dat haar zoon bij haar in haar graf werd gelegd. Voor Delon is Schneider altijd zijn eerste grote liefde geweest.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen