Videospeler inladen...

Positie Amerikaanse viceminister van Justitie in gevaar: "Constitutionele crisis als Trump hem ontslaat"

De positie van de Amerikaanse viceminister van Justitie Rod Rosenstein is in gevaar. Rosenstein, die toezicht houdt op het Rusland-onderzoek, werd vandaag naar het Witte Huis geroepen en zal donderdag een gesprek hebben met president Trump. Een mogelijk ontslag kan grote gevolgen hebben voor het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller.

Het is al lang bekend dat Trump het niet begrepen heeft op Rosenstein omdat die Mueller heeft aangesteld om een onderzoek te voeren naar de mogelijke Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen en de mogelijke banden van het campagneteam van Trump met de Russen.

Vorige week verscheen in The New York Times het verhaal dat Rosenstein gesuggereerd had de gesprekken van de president op te nemen met de bedoeling om de afzettingsprocedure van de president in gang te zetten.

Vandaar de speculatie over een mogelijk ontslag.  "Donald Trump zou het niet erg vinden mocht Rosenstein ontslag nemen, dan is er geen constitutionele crisis", zegt correspondent Björn Soenens. "Als Trump hem zelf ontslaat, komt die er wel. Maar een gesprek tussen Trump en Rosenstein zal er ten vroegste donderdag zijn", zegt Björn Soenens.

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen