Videospeler inladen...

Brett Kavanaugh beschuldigd door tweede vrouw: "Witte Huis is unieke kans aan het verkwanselen"

In de VS is een tweede getuigenis opgedoken van een vrouw die Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel ongepast gedrag. Sociologe Deborah Ramirez (53) uit Colorado doet haar verhaal in The New Yorker. "Als er nog een getuigenis bijkomt dan is Kavanaugh écht niet meer houdbaar", legt VS-correspondent Björn Soenens op Radio 1 uit.

Kavanaugh is de kandidaat opperrechter voor het Hooggerechtshof in de VS. President Donald Trump heeft hem voorgedragen. Donderdag is er een Senaatscommissie over de benoeming. Maar de 53-jarige Kavanaugh komt in steeds nauwere schoentjes te zitten met deze tweede beschuldiging.

De feiten zouden zich in de jaren 80 hebben afgespeeld toen hij en Ramirez eerstejaars waren aan de universiteit van Yale. Kavanaugh zou in dronken toestand zijn broek hebben laten zakken en zijn geslachtsdeel in haar gezicht geduwd hebben waarop zij zich verweerde.

Eerder beschuldigde professor Christine Blasey Ford Kavanaugh al van ongepast seksueel gedrag. Zij zal getuigen in de Senaatscommissie. Kavanaugh ontkent alle beschuldigingen en wil zich verdedigen tot de laatste snik. Ook Trump spreekt van "een politiek spel" en "een karaktermoord". 

AFP or licensors

De timing. Wat nu?

"De Democraten vragen uitstel en een onderzoek naar deze twee zaken. Als dit zich zo blijft opstapelen... Stel dat er nog een zaak bijkomt, dan is Kavanaugh écht niet meer langer houdbaar", ziet VS-correspondent Björn Soenens. "Voorlopig blijven de Republikeinen achter hem staan. De invloedrijke senator Lindsey Graham zegt: "We gaan de reputatie van deze man niet laten vernietigen op basis van niet hard te maken beschuldigingen die al 35 jaar oud zijn." Het spel wordt hoog gespeeld."

Het Witte Huis is een unieke kans aan het verkwanselen

Soenens ziet een bijzonder ongelukkige timing voor de Republikeinen: "Binnenkort - binnen een week of 5 - zijn er midterms of tussentijdse Congresverkiezingen. Als Kavanaugh niet is goedgekeurd ervoor dan mag Trump het vergeten. Het zou wel eens kunnen dat hij zijn meerderheid verliest, en dan zal geen enkel Democratisch Congres een rechter die zo rechts en conservatief is, goedkeuren. Het Witte Huis is met Kavanaugh zijn kans aan het verkwanselen. De unieke kans om een rechter die voor 20-30 jaar het hof kan gaan bepalen."

We zitten in een #metoo-tijdperk, vrouwen pikken dit niet meer. (...) En in verkiezingen spelen vrouwen een belangrijke rol

Kan de Senaatscommissie voor de benoeming van donderdag eigenlijk doorgaan? "Dat is dé vraag. Welke ontwikkelingen gaan de komende uren nog komen? Gaat Kavanaugh nog zijn naam op die lijst kunnen houden? Geruchten stellen dat Ivanka Trump haar vader probeert te overtuigen zijn naam terug te trekken. De Republikeinen kunnen misschien proberen Kavanaugh vlug te benoemen, maar zo werkt het natuurlijk niet meer: we zitten in een #metoo-tijdperk, vrouwen pikken dit niet meer. Je kan niet zomaar seksuele agressie plegen en dan in het gerechtshof komen. In verkiezingen spelen vrouwen een belangrijke rol. De Republikeinen kunnen zich echt niet permitteren om te vervreemden van die vrouwen. Het is een moeilijk spagaat."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De beschuldigingen van de twee vrouwen komen niet zomaar op dit eigenste moment. Soenens: "Ze zijn zeker politiek geïnspireerd en er zal druk zijn op die vrouwen die een klacht hadden, om uit de anonimiteit te treden. Maar wie zijn wij om te zeggen dat de beschuldigingen niet kloppen? Het zijn vrouwen die zwegen uit schaamte. Ze zeggen: "Als we zien dat zó iemand opperrechter wordt en beslissingen neemt over vrouwenrechten, dan vonden we dat we niet langer konden zwijgen."

AUDIO Het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend"      

Meest gelezen