Videospeler inladen...

Calvo: "België moet meteen claim indienen tegen Engie, ze hebben lang genoeg met onze voeten gespeeld"

De federale regering moet meteen een claim indienen tegen energiebedrijf Engie, dat in ons land onder meer verantwoordelijk is voor de kerncentrales. Dat zegt Kristof Calvo van Groen in "Terzake". "Elke euro die dit kost aan de belastingbetaler, moeten we daar gaan halen."

Eind vorige week kondigde Engie Electrabel - de Belgische afdeling van het Franse bedrijf Engie - aan dat kernreactor Tihange 3 vijf maanden langer zal stilliggen dan verwacht, tot 1 maart. Tihange 2 zal dan weer stilliggen tot begin juni. Dat zorgt ervoor dat in november de energievoorziening in ons land in het gedrang zou kunnen komen. Enkel Doel 3 is dan nog beschikbaar.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) was naar eigen zeggen verbaasd toen ze het nieuws vernam. De komende dagen en weken zal er met de bevoegde instanties worden overlegd, zo klinkt het. "Indien er geen concrete oplossingen komen, dan zullen we de middelen gebruiken die voorhanden zijn."

"Marghem moet daar niet over nadenken", reageert Kristof Calvo in "Terzake" op Canvas. "De regering moet een claim indienen tegen Engie. We mogen niet aanvaarden dat een Franse multinational zulke onzekerheid en chaos in ons land brengt. In het verleden is de politiek veel te lief geweest voor Engie en de schade is er vandaag al. Iedere euro die dit aan de Belgische belastingbetaler kost, moeten we gaan halen in Frankrijk. Ik hoop dat de minister niet talmt."

Nu is het tijd dat België een aanmaning stuurt. Ze hebben genoeg met onze voeten gespeeld

"De consument wordt nu al geconfronteerd met een enorm hoge energiefactuur", zegt Calvo nog. "Als ze een maandje te laat betalen, is Engie de eerste om een aanmaning te versturen. Nu is het tijd dat België een aanmaning stuurt. Ze hebben genoeg met onze voeten gespeeld."

Calvo benadrukt nog dat de regering - en specifiek de N-VA - de kernuitstap hebben tegengehouden. "Ze hebben gekozen om afhankelijk te blijven van onze oude kerncentrales en om geen strategische reserve aan te leggen. We hadden dit kunnen vermijden."

VIDEO: Bekijk het gesprek in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen