Videospeler inladen...

De Wever over dreigend stroomtekort: "Dat dit met zonne- en windenergie voorkomen zou zijn? Een sprookje"

"Zelfs in de plannen van de partijen die altijd tegen nucleaire energie geweest zijn, hadden ze de nucleaire centrales nog nodig tot 2022", zo reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever op de kritiek die zijn partij krijgt van de oppositie. Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) wees gisteren de regering-Michel en in het bijzonder N-VA met de vinger over het dreigende energietekort deze herfst.

Het Federaal Planbureau berekende dat de kans bestaat dat sommige steden en gemeenten in november een paar uur per dag zonder stroom zullen vallen. In die maand zullen 6 van de 7 kernreactoren van ons land stilliggen. Gents burgemeester Daniël Termont wees gisteren boos naar de regering-Michel en N-VA.

"Het is toch onaanvaardbaar dat er vier jaar na datum nu nog altijd geen nieuwe gascentrales zijn om dat op te vangen? Dat is toch echt zeer erg. En daar draagt heel de regering en vooral de N-VA, die het tegengehouden heeft om te spreken over de afbouw van de kerncentrales, een verpletterende verantwoordelijkheid in", aldus Termont.

"Anekdotisch"

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het helemaal niet terecht dat zijn partij, die achter nucleaire energie blijft staan, de zwarte piet krijgt. "Er is aan het begin van deze eeuw een wet gestemd over de kernuitstap. Dat is natuurlijk nooit gerealiseerd. Er is enorm veel geld gestoken in hernieuwbare energie. Als je vandaag gaat kijken wat dat heeft opgeleverd, is dat helaas anekdotisch in vergelijking met nucleaire. Als men ook middelen had geïnvesteerd om ook dat nucleaire park up-to-date te houden, hadden we niet in deze situatie gezeten."

Zeggen dat dit met het rood-groene beleid had kunnen worden voorkomen, is een totaal sprookje

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Eind 2017 was ruwweg een derde van de geleverde elektriciteit in ons land hernieuwbaar, zo blijkt uit cijfers van de energieregulatoren. Meer dan de helft van de energie komt nog altijd uit kerncentrales.

Volgens De Wever zouden ook de partijen van de oppositie deze situatie niet hebben kunnen voorkomen. "Zelfs in de plannen van de partijen die altijd tegen nucleaire energie geweest zijn, hadden ze de nucleaire centrales nog nodig tot 2022. Dus zeggen dat dit met het rood-groene beleid had kunnen worden voorkomen - dat dit met zon en wind opgelost zou zijn geweest - is een totaal sprookje."

Meest gelezen