Dries Van Langenhove mag masterproef afwerken aan Universiteit Gent, "zolang hij gebouwen niet betreedt"

Dries Van Langenhove, de leider van de radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden mag dan toch zijn masterproef afwerken als student van de Universiteit van Gent. Dat is vandaag beslist na een gesprek tussen Van Langenhove en rector Rik Van de Walle. De gebouwen van de universiteit mag de student nog steeds niet betreden. 

Na de "Pano"-reportage rond Schild & Vrienden besliste rector Rik Van de Walle vrij snel om Dries Van Langenhove - rechtenstudent aan zijn universiteit - te schorsen als student. "Voor aanzetten tot racisme, antisemitisme, seksisme, wapengebruik of geweld is hier geen plaats", zo klonk het toen. 

Vandaag raakte bekend dat Van Langenhove samen met zijn advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet juridische stappen voorbereidt tegen de universiteit. "Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer", zo zei hij aan persagentschap Belga. 

De student had vanochtend een gesprek met Van de Walle. Daar is beslist dat Van Langenhove alsnog zijn masterproef mag maken, al moet hij dat doen zonder de gebouwen of terreinen van de universiteit te betreden. "Als hij zelf een promotor vindt die bereid is zijn scriptie te begeleiden, kan hij de scriptie zelfs met de geldende ordemaatregel afronden", zo klinkt het bij de universiteit. Van Langenhove moest sowieso geen lessen meer volgen dit academiejaar. 

De universiteit benadrukt wel dat de opgelegde ordemaatregel tijdelijk is, in afwachting van de interne tuchtprocedure. "Het is de tuchtcommissie voor studenten die de kwestie in alle onafhankelijkheid verder zal onderzoeken en op basis daarvan een advies zal formuleren over een eventuele tuchtsanctie."

Meest gelezen