Protest tegen de verplichte pensionering aan het gebouw van het Hooggerechtshof in Warschau
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Europese Commissie daagt Polen voor Hof van Justitie wegens verplicht pensioen rechters

Polen zal zich voor het Europees Hof van Justitie moeten verantwoorden omdat het land verschillende rechters van het Hooggerechtshof verplicht met pensioen stuurt. Volgens de Europese Commissie ondermijnt de Poolse regering de onafhankelijkheid van de rechters. 

Begin april van dit jaar werd in Polen een nieuwe wet aangenomen die bepaalt dat de pensioenleeftijd van rechters bij het Hooggerechtshof wordt verlaagd van 70 naar 65 jaar. Daardoor moeten 27 van de huidige 72 rechters verplicht met pensioen, ook de eerste voorzitter van het Hof.

Een omstreden wet die volgens de Europese Commissie in strijd is met de Europese regels, met name met het principe van rechterlijke onafhankelijkheid. De Commissie startte deze zomer een inbreukprocedure tegen lidstaat Polen en drong er bij de Poolse regering - onder leiding van de rechts-conservatieve PiS-partij - op aan om de maatregel aan te passen.

Warschau heeft tot nog toe geen gevolg geven aan de Europese bekommernissen. Daarom heeft de Europese Commissie nu een volgende stap genomen in de procedure: Polen wordt voor het Europese Hof van Justitie gedaagd. De Commissie vraagt ook tijdelijke maatregelen om de toestand van het Poolse Hooggerechtshof te herstellen, tot aan de definitieve uitspraak.

Als het Hof van Justitie uiteindelijk inderdaad zal oordelen dat Polen de Europese regels schendt, dan moet het land de wet veranderen. Doet de Oost-Europese lidstaat dat niet, dan riskeert het zware boetes.

Meest gelezen