Fraudeur met simkaarten loopt tegen de lamp in Nieuwpoort

In Nieuwpoort heeft de politie een Roemeen opgepakt die fraudeerde met simkaarten. Dat zijn de kaarten die in mobiele telefoons zitten. De man van 48 slaagde er zo in om te bellen zonder te betalen. Op die manier lichtte hij telecomoperatoren op.

De recherche en het parket begonnen hun onderzoek toen er op naam van een 48-jarige Roemeen uit Nieuwpoort opvallend veel gsm-nummers geactiveerd werden. Later activeerde hij ook nummers op naam van kennissen en zelfs onder valse namen. Sinds eind 2016 gaat het om minstens 1.500 verschillende gsm-nummers, telkens met goedkope prepaidkaarten. "Dergelijke kaarten dienen voor persoonlijk gebruik, niet voor professionele en commerciële doeleinden", zegt Ine Deburghgraeve van de politiezone Westkust.

Simbox

De verdachte plaatste de kaarten in een simbox en kon zo telkens een groot aantal sms'jes doorsturen. Op die manier kon hij nationale en internationale interconnectiekosten omzeilen. De Roemeen bood bij diverse bedrijven zijn diensten aan. Die betaalden hem dan een lager bedrag dan de omzeilde interconnectiekosten. Het geld van zijn firma versluisde de verdachte naar zijn eigen bankrekening.

Aanhouding

De Veurnse onderzoeksrechter stelde de Roemeen in verdenking wegens informaticafraude, witwassen, inbreuken op de telecommunicatiewetgeving en misbruik van vennootschapsgoederen. De raadkamer heeft zijn aanhouding met een maand verlengd.
  

Meest gelezen