Geen ‘glazen huis’ meer in Nederland, wel stappende dj's

Het ‘Glazen huis’ in Nederland is verleden tijd. Dit jaar gooit de radio-actie Serious Request het over een andere boeg. Drie dj-teams trekken te voet door Nederland om geld in te zamelen. Dat werd bekendgemaakt tijdens de ochtendshow van 3FM.

In Vlaanderen kennen we het ‘Glazen huis’ door ‘Music for Life’, de actie van Studio Brussel. In Nederland is het al 14 jaar een onderdeel van 3FM Serious Request, een jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender NPO 3FM. Tijdens de actie wordt geld ingezameld voor projecten van het Nederlandse Rode Kruis. Drie dj's worden gedurende zes dagen opgesloten in een glazen huis, zonder vast voedsel te eten. Ze draaien dag en nacht verzoeknummers voor luisteraars, in ruil voor centen. 

3FM Serious Request zal er dit jaar anders uitzien. "Het Glazen Huis is stukgeslagen", zei radio-dj Sander Hoogendoorn in de ochtendshow op 3FM. Anders dan voorgaande jaren worden geen dj's "opgesloten", maar maken ze wandeltochten langs acties voor verschillende goede doelen.

Van 18 tot en met 24 december gaat 3FM samen met het Rode Kruis 'Lifeline' maken. Een concertzaal in Utrecht wordt het hoofdkwartier. Vandaaruit komt een deel van de radio-uitzendingen en zijn er optredens en workshops. De dj’s krijgen er opdrachten die ze tijdens hun tocht moeten uitvoeren. Die opdrachten worden door het publiek georganiseerd. De dj's trekken lopend door het land en maken dag en nacht radio en online-bijdragen.

De nieuwe aanpak betekent het einde van het ‘Glazen huis’. Veertien jaar lang sloten drie dj’s zich een week op. Het concept beleefde zijn hoogtepunt in 2012, met een recordbedrag van bijna 14 miljoen euro. Sindsdien ging het bergaf. De opbrengst vorig jaar was nog amper 5 miljoen euro. Een tanende populariteit van de actie, maar ook van de zender. De luistercijfers van de zender daalden even hard en heel wat boegbeelden en dj’s verlieten de zender.

Het is nog niet bekend welke dj’s zullen deelnemen aan de actie dit jaar.

Meest gelezen