Gent denkt aan verdubbeling van SMAK

Gent onderzoekt op welke manier de collectie van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) volledig kan worden tentoongesteld. Uit 2.000 kunstwerken selecteerde de directie 500 topstukken. Een volumestudie bracht in kaart dat om die (semi)permanent te presenteren het S.M.A.K. bijna zou moeten verdubbelen in oppervlakte en volume.

Hoe dat scenario moet worden gerealiseerd en hoeveel het moet kosten, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat 205.500 kubieke meter museumruimte nodig is. Alle scenario's liggen op tafel, ook een volledig nieuw gebouw. Het huidige SMAK wordt gehuisvest in een verouderd gebouw in het Citadelpark, dat gebrekkig is geïsoleerd.

Het is nog niet duidelijk waar kan worden uitgebreid: in het kopgebouw, ondergronds of in de Floraliënhal. Maar volgens de directie van het SMAK is de extra ruimte nodig. "De essentie is de collectie, niet het gebouw errond", zegt directeur Philippe Van Cauteren. In een vernieuwd SMAK zullen kunstenaars als Joseph Beuys, Berlinde De Bruyckere en Michaël Borremans een eigen zaal krijgen.

De volumestudie is uitgevoerd door architectenbureau OYO en zal worden overgemaakt aan de volgende Gentse bestuursploeg.

Meest gelezen