Videospeler inladen...

Maak kennis met het hoogste standbeeld ter wereld: India onthult standbeeld van 182 meter

In India wordt vandaag 's werelds hoogste standbeeld onthuld. Het "Standbeeld van de Eenheid" stelt Sardar Patel voor, naast Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru een van de belangrijkste onafhankelijkheidsstrijders in India. Toch heeft de huidige premier Narendra Modi ook politieke bedoelingen met zijn standbeeld.

De bouw van het beeld was een initiatief van premier Narendra Modi toen die nog regeringsleider was van de westelijke deelstaat Gujarat. Nu is het dus klaar en kan Modi dat megaproject inhuldigen als premier van India.

Het beeld is 182 meter hoog en stelt daarmee alle andere standbeelden te wereld in de schaduw. Tot nu toe was de Boeddha van de Lentetempel in de Chinese provincie Henan met 153 meter het hoogste beeld. In september werd op het Indonesische eiland Bali dan weer de Garuda Wisnu Kencana ingehuldigd, het 121 meter hoge beeld van de hindoegod Vishnu gezeten op zijn rijdier, de mythologische vogel Garuda.

In 2021 wordt nabij Mumbai het 212 meter hoge ruiterstandbeeld voor Shivaji ingehuldigd, de hindoevorst die het tegenoffensief tegen de moslims in India lanceerde

De top-10 wordt vervolledigd door hoofdzakelijk boeddhistische monumenten met de Boeddha zelf, maar ook de boeddhistische boddhisattva van mededogen Guanyin (of Kwan Yin). Er is een westers beeld in die toplijst: dat van tsaar Peter de Grote in Moskou op de 8e plaats.

Overigens zal die nieuwe top-10 in 2021 opnieuw door elkaar gegooid worden. Dan wordt in de buurt van de Indiase stad Mumbai het 212 meter hoge monument voor de hindoekoning Shivaji ingehuldigd. Shivaji, de grondlegger van het Maratha-rijk, lanceerde in de 17e eeuw het tegenoffensief van de hindoes tegen de moslimoverheersers van de Groot-Moguls in India. Om die redenen ligt Shivaji erg goed bij de BJP, de hindoe-nationalistische partij van huidig premier Narendra Modi.

"Mahatma" Gandhi, Sardar en Patel en Jawaharlal Nehru, medestanders, maar geen vrienden.

Sardar Patel, zei u?

Vindt u het vreemd dat de hindoenationalist Modi een reuzenstandbeeld opricht voor "Sardar" (Leider) Vallabhbhai Patel, een van de vroegere kopstukken van zijn aartsrivaal de Congrespartij? Wel, toch niet, want er zit een reukje eigenbelang en recuperatie aan.

Patel vormde inderdaad samen met de meer bekende "Mahatma" Gandhi en Jawaharlal Nehru de "trimurti" of drievuldigheid van het Congres dat India in 1947 naar de onafhankelijkheid stuwde. Als minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier werd hij daarna de "eenmaker" van India toen hij met een mix van diplomatie, druk en militair ingrijpen de 565 prinselijke staten dwong om zich te integreren in de federatie India. Vandaar de naam van het beeld.

Hij botste soms met de weliswaar ook traditionalist, maar tegelijk voorstander van verzoening met de moslims, Gandhi, die kort daarop door een extremistische hindoe werd vermoord. Patel vertegenwoordigde de hindoe-conservatieve en economisch-liberale rechtervleugel van de Congrespartij en dat leidde tot wrijvingen met premier Nehru. Nadat Patel in 1950 overleden was, kon de socialist Nehru India zonder veel tegenstand naar zijn beeld vormen: een seculiere staat waar naast hindoes ook moslims, sikhs, boeddhisten, jaïnisten en andere minderheden thuis zijn.

Door zijn eerbetoon aan Patel paait premier Modi tegelijk ook de rechtervleugel van de Congrespartij

Dat botste op de hindoe-nationalistische Mahasabha-beweging, waarvan de BJP -de partij van huidig premier Modi- de opvolger is. Volgens Modi zou India nu veel beter geweest moest Patel en niet Nehru in de jaren 40 en 50 premier zijn geworden. Door zijn eerbetoon aan Patel paait Modi tegelijk ook de rechtervleugel van Congres tegenover de Nehru-Gandhi-clan en in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar kan dat tellen. De BJP heeft de ambitie -en de mogelijkheid- om de centrale as binnen de Indiase politiek te worden, maar dan moet een deel van Congres aangetrokken worden. Voor oppositieleider en huidig Congres-voorzitter Rahul Gandhi -nu al de vierde generatie in de Nehru-Gandhi-dynastie- is het dan ook moeilijk om kritiek te uiten zonder de erfenis van Sardar Patel te besmeuren.

Er zijn overigens genoeg mensen in India die vinden dat de honderden miljoenen euro die aan de standbeelden worden besteed, beter gebruikt hadden kunnen worden voor het verbeteren van het lot van honderden miljoenen armen in het land. Wellicht zou Patel dat ook vinden, want in zijn tijd was hij gekant tegen het verspillende oprichten van standbeelden en monumenten.

Premier Modi brengt hulde aan Sardar Patel. Foto: Office of the Prime Minsister.

Meest gelezen