Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Iran waarschuwt de VS en Israël voor wraak na bloedige aanslag tegen militaire parade zaterdag

De Revolutionaire Wachten dreigen met een "verpletterend antwoord" en beschuldigen de VS, Israël en Saudi-Arabië dat die achter de aanslag tegen een militaire parade in de stad Ahwaz zaterdag zitten. Bij die aanslag zijn in totaal 25 mensen gedood.

Vandaag zijn in Ahwaz de 25 slachtoffers van de aanslag van zaterdag begraven. Er waren duizenden mensen opgekomen om hun medeleven te betuigen. Onder hen waren ook veel leden van de Arabische minderheid in de provincie Khuzestan, waarvan Ahwaz deel uitmaakt.

De moties liepen hoog op, want onder de doden waren 19 leden van de Revolutionaire Wachten, maar ook veel toeschouwers en onder hen waren vrouwen en kinderen. Een slachtoffer was een gehandicapte veteraan van de oorlog tegen Irak (1980-1988), die niet kon ontkomen omdat hij in een rolstoel zat.

In een donderpreek viel Hossein Salami, de adjunct-commandant van de Iraanse Revolutionaire Wachten, scherp uit naar de Verenigde Staten, Israël en Saudi-Arabië die volgens hen achter de aanslag zitten. "Jullie hebben onze wraak eerder gezien... en jullie zullen ons vernietigende antwoord zijn zodanig dat jullie spijt hebben van jullie daden", zo luidde het.

De overheid zegt intussen dat er een groot netwerk van verdachten is opgepakt, maar veel details zijn daarover niet bekend. De vier aanvallers zijn doodgeschoten. De aanslag is intussen opgeëist door een lokale separatistische beweging die het hoofdzakelijk door Arabieren bevolkte Khuzestan wil losscheuren van Iran, maar ook door terreurgroep IS. Teheran wijst echter vooral de Arabische separatisten met de vinger, maar zegt dat die "huurlingen" zijn van het Westen, Israël en de Arabische Golfstaten. (Lees verder onder de foto).

Machtsstrijd woedt in Teheran

Het gaat om de zwaarste terreuraanslag sinds de dubbele aanval op het Iraanse parlementsgebouw in Teheran en die bij de graftombe van ayatollah Ruhollah Khomeini in Behesht-Zahra midden vorig jaar. Nu was die aanslag gericht tegen de Revolutionaire Wachten, een militaire steunpilaar van het regime naast het reguliere leger. Het tijdstip was ook symbolisch: op de verjaardag van de Iraakse inval die in 1980 het begin vormde van de eerste Golfoorlog, toen het bloedigste conflict sinds 1945.

Khuzestan in het olierijke zuidwesten van Iran werd zowat geheel verwoest tijdens die oorlog. Het gebied wordt vooral bewoond door Arabieren en er zijn een aantal afscheidingsbewegingen actief. De voorbije jaren hebben die al enkele aanslagen uitgevoerd.

De aanslag nu komt op een ogenblik dat in Teheran de messen worden geslepen. Het opzeggen van het nucleair akkoord door VS-president Donald Trump heeft in Teheran de (relatief) gematigde president Hassan Rouhani in het defensief geplaatst tegenover de "hardliners". Dat veel internationale bedrijven zich nu terugtrekken uit Iran uit vrees voor Amerikaanse sancties weegt op de economie en Rouhani zal de verwachtingen dus niet kunnen inlossen. Nu na de moord op onschuldige burgers in Ahwaz het hele land om wraak schreeuwt en het Westen met de vinger wijst, kan dat de sfeer in de regio enkel nog bitsiger maken en Iran staat nu al lijnrecht tegenover de Arabische Golfstaten in Irak, Syrië, Bahrein, Jemen en Libanon. Die sfeerschepping was echter wellicht ook de bedoeling van de aanvallers.

Meest gelezen