Videospeler inladen...

Justitie vergeet ander slachtoffer van dader Kitty Van Nieuwenhuysen: excuses geëist

Ismaël Sacoor, de man die bij de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuyse, werd neergeschoten en zwaar gewond raakte, eist excuses van justitie. Dat zegt z'n advocate. Afgelopen weekend moest hij via de pers vernemen dat een van de daders nu vervroegd vrijkomt met een enkelband.  

Vlak voor de daders in Lot het vuur openden op agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar collega, waren ze de woning van het gezin Sacoor binnengedrongen. Ismael Sacoor werd getroffen door drie kogels, ook vandaag draagt hij daar nog altijd de gevolgen van, zegt z'n advocate nathalie Buisseret. "Ismaël Sacoor is een zwaar beschadigd iemand. Hij komt z'n dagen door met een speciale pomp die neurologisch een aantal zaken regelt zodanig dat de pijn te harden is, zodat hij kan blijven werken", zegt Buisseret. 

Het zou toch wel fijn zijn om als slachtoffer te horen: we zijn jullie vergeten om die reden, het spijt ons

Nathalie Buisseret, advocate Ismaël Sacoor

Het was Nouredine Cheikni, die op Ismaël Sacoor vuurde. Cheikni kreeg 30 jaar cel en zal nu 10 jaar na de feiten de gevangenis verlaten. Zijn straf wordt omgezet in elektronisch toezicht. Hij krijgt dus een elektronische enkelband. De familie van agente Kitty Van Nieuwenhuysen werd op de hoogte gebracht, maar de familie Sacoor moest het nieuws via de pers vernemen. Daarvoor eist de familie nu excuses. "U kan zich inbeelden dat ze dat niet oké vonden", zegt Buisseret. "Het lijkt me evident dat justitie moet nakijken wat is misgelopen en dat men met hen eenvoudigweg moet communiceren. Het niet oproepen van slachtoffers leidt niet tot een procedurefout, dus de invrijheidstelling onder elektronisch toezicht van meneer Cheikni komt niet in het gedrang, maar het zou toch wel fijn zijn om als slachtoffer te horen: we zijn jullie vergeten om die en die reden, het spijt ons".

De strafuitvoeringsrechtbank in Luik zegt dat ze niet wist dat de familie Sacoor hiervan op de hoogte wou blijven. Slachtoffers moeten hiervoor een formulier invullen klinkt het, en dat ontbrak.

Ook Hassan Iasir, de tweede dader van de feiten, heeft vandaag gevraagd om de gevangenis te mogen verlaten. De strafuitvoeringsrechtbank is niet op die eis ingegaan. Pas in september 2019 kan de man opnieuw een aanvraag indienen.

Meest gelezen