Hoogleraar strafrecht: "Vervroegde vrijlating betekent niet einde straf" 

In het debat rond de vervroegde vrijlating van een van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen, roept hoogleraar Strafrecht Joëlle Rozie op tot sereniteit in het debat. "De strafuitvoeringsrechtbank kan moeilijk rekening houden met wie het slachtoffer is."

Dit weekend raakte bekend dat een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen de gevangenis mag verlaten met een enkelband. De man werd in 2011 tot 30 jaar cel veroordeeld. Op die vervroegde vrijlating kwamen heel wat verontwaardigde reacties.

Nu roept Joëlle Rozie, hoogleraar Strafrecht aan de Universiteit Antwerpen op tot sereniteit in het debat. "Ik begrijp de vele reacties van dit weekend", zegt Rozie. "Voor de nabestaanden is dit uiteraard verschrikkelijk. Maar we moeten toch waakzaam zijn en de sereniteit van het debat bewaren."

Bij de strafuitvoerings­rechtbank kijkt men of de persoon voldoende geëvolueerd is en kan je niet gaan differentiëren naargelang het type slachtoffer

Joëlle Rozie, hoogleraar Strafrecht Universiteit Antwerpen

Volgens Rozie moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het bestraffingsniveau, de rechter die de straf uitspreekt, en de strafuitvoering. "Bij de bepaling van de straf kan men rekening houden met wie het slachtoffer is. Maar bij de strafuitvoeringsrechtbank ligt dat anders. Daar moet men nagaan of de persoon voldoende geëvolueerd is. En daar kan je niet gaan differentiëren naargelang het type van slachtoffer." 

Voorwaarden verbonden aan vervroegde vrijlating

Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan een gedetineerde moet voldoen om vrijgelaten te worden. "Zo moet er een reclasseringsdossier voorgelegd kunnen worden", legt Rozie uit.

"Ook wordt er nagekeken hoe zijn houding ten opzichte van de slachtoffers is." Rozie neemt dan ook aan dat in dit specifieke dossier voldaan is aan die voorwaarden en dat de strafuitvoeringsrechtbank hier niet lichtzinnig mee is omgegaan. 

De vervroegde vrijlating is geen einde straf

Joëlle Rozie, hoogleraar Strafrecht Universiteit Antwerpen

Volgens Rozie bestaan er ook heel wat misvattingen over de vervroegde vrijlating. "De vervroegde vrijlating is geen einde straf. De betrokkene blijft onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank", legt Rozie uit. "Wanneer het misloopt, wordt de strafuitvoeringsmodaliteit herroepen. Dus dat is helemaal geen einde straf."

Ook tweede dader naar strafuitvoeringsrechtbank

Intussen raakte bekend dat een medeplichtige van de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen voor de strafuitvoeringsrechtbank is verschenen. Hij zou het systeem van beperkte detentie hebben aangevraagd. Dat zou betekenen dat hij overdag de gevangenis mag verlaten en alleen 's avonds de cel in moet. Een beslissing daarover wordt deze week verwacht. 

Meest gelezen