Kwaliteitslabel voor Gentse uitgaansbuurt

Horeca-zaken uit de Overpoort in Gent kunnen een kwaliteitslabel krijgen. Dat moet bezoekers duidelijk maken wat ze in de zaak kunnen vragen én kunnen verwachten. Het 'Quality Bar'-label is ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Het komt er op vraag van de horeca-uitbaters zelf.

Al 10 cafés uit de Gentse Overpoortstraat hebben het nieuwe kwaliteitslabel behaald. Het komt er op vraag van de horeca-uitbaters zelf. Om het label te hebben moeten zaken minstens vijf diensten aanbieden aan de klanten: 

  • goed opgeleid personeel (ze moeten een video-opleiding volgen) 
  • betrouwbare informatie over uitgaan, gehoorschade, veilig vrijen... 
  • betrouwbare info over alternatieve vervoermiddelen, het opbellen van een taxidienst 
  • gratis oordoppen
  • EHBO-koffer 

Zaken die aan de voorwaarden voldoen, krijgen een sticker op de deur. Ze kunnen ook bijkomende initiatieven nemen om het comfort voor bezoekers nog te vergroten (gratis kraanwater, condooms, vestiaire...). De niet-verplichte diensten worden met extra stickers aangegeven aan de ingang van het café. 

Al 10 cafés doen dus al mee, ook de overige 23 engageren zich om het label te behalen. Het gaat om een proefproject. Als het een succes is, wordt het overal in Vlaanderen uitgerold. 

Meest gelezen