President Weah vraagt Liberianen 'wat geduld'
AFP or licensors

Liberia is op zoek naar verdwenen containers vol geld

Sinds vrijdagavond wordt een mededeling van president George Weah op de Liberiaanse televisie constant herhaald. "Aan wie iets met deze affaire te maken heeft, vraag ik volle medewerking met het onderzoek, aan alle andere Liberianen vraag ik geduld", roept de Liberiaanse president op.  De 'affaire', dat is de mysterieuze verdwijning van enkele containers boordevol versgedrukte geldbiljetten.  

Dat er in Liberia af en toe wat aan de handen blijft plakken is geen groot nieuws.  Het straatarme land aan de westkust van Afrika wordt geteisterd door corruptie. Voor veel Liberiaanse burgers is corruptie gewoon een manier om te overleven.  Maar ook in Liberia is 'trop' teveel. 

Een woekerende inflatie (waardevermindering van het geld) is in Liberia al jarenlang een probleem. De situatie is niet gewijzigd nu ex- wereldvoetballer van het jaar George Weah al negen maanden president is. Als de inflatie hoog is,  als er dus meer moet betaald worden voor de meeste basisproducten, dan moet er letterlijk geld worden bijgedrukt. Vorige week nog voor een bedrag van 15 miljard Liberiaanse dollar (omgerekend 83 miljoen euro).  Het staat vast dat het geld gedrukt en ... verdwenen is.

De eerste verhalen over 'verdwenen containers boordevol biljetten' doken vorige week op.  Eerst trachtten verschillende ministers de affaire nog te ontkennen.  Maar nu heeft president Weah dus op de televisie toegegeven dat er 'een probleem' is. En dat hij niet zal rusten vooraleer dat probleem is opgelost.

En de bijna vijf miljoen Liberianen?  Die knarsetanden en twijfelen tussen woede en spot. Sinds twee dagen is "Bring our container back" (Breng onze container terug), van de Liberiaanse rapper Kpanto, een hit op de Liberiaanse sociale media.

Meest gelezen