Videospeler inladen...

Marghem onderzoekt juridische stappen tegen Engie Electrabel voor dreigend stroomtekort, producent verdedigt zich

De verantwoordelijkheid voor het dreigende stroomtekort in november ligt bij producent Engie Electrabel. Dat zegt federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). "De impact op de factuur is de verantwoordelijkheid van Electrabel", klinkt het vanochtend in "La 1ère" op RTBF. "De regering onderzoekt de situatie nu juridisch." Engie Electrabel verdedigt zich tegen de kritiek.

Engie Electrabel kondigde op 21 september aan dat kernreactor Tihange 3 vijf maanden langer zal stilliggen dan verwacht, tot 1 maart. Tihange 2 zal dan weer stilliggen tot begin juni. Dat zorgt ervoor dat in november de energievoorziening in ons land in het gedrang zou kunnen komen. Enkel Doel 3 is dan nog beschikbaar.

Marghem is verbaasd dat ze "van de ene dag op de andere" van de baas van Electrabel hoorde dat de onderhoudswerken aan Tihange 2 en 3 nog maanden zouden duren.

Tot dan toe zat de winterplanning voor de stroomvoorziening op schema, zo hadden experts van Elia haar verzekerd. "Vóór die donderslag bij heldere hemel gingen we ervan uit dat stroomvoorziening zou volstaan."

Ik geloof dat de impact op de factuur de verantwoordelijkheid is van de operator

Marie-Christine Marghem (MR), federaal minister van Energie

"Als er geen oplossingen worden gevonden, geloof ik dat de impact op de factuur de verantwoordelijkheid is van de operator (dat is Electrabel, nvdr.). De overheid analyseert de situatie nu juridisch", zegt Marghem in "1ère" op RTBF. "Iedereen weet wanneer de winter komt. Electrabel weet dat zijn park voor de winter een minimum moest produceren."

Geen oplossingen

Marghem stelde dat ze "haar ergernis heeft uitgedrukt" over de planning van de werken, "die de agenda volledig omgooit". "Zeker als je weet dat Electrabel als gevoelige producent op het Belgische grondgebied tot 54 procent van onze energiemix kan produceren." 

Bedoeling is de komende dagen en weken met de bevoegde instanties te overleggen. "Indien er geen concrete oplossingen komen, dan zullen we de middelen gebruiken die voorhanden zijn", aldus Marghem.

Er is het afschakelplan, maar de minister opperde dat ook de stroomcentrale in Vilvoorde in beeld kan komen. Ze zal bovendien met haar collega's in Nederland, Frankrijk en Duitsland bekijken wat er mogelijk op het vlak van interconnectiviteit.

Engie Electrabel: "Nucleaire veiligheid is onze prioriteit"

In een mededeling verweert Engie Electrabel zich tegen de kritiek van Marghem. "De verantwoordelijkheid van Engie Electrabel is de kernreactoren in alle veiligheid uitbaten, onder toezicht van het FANC, de nucleaire waakhond", zegt het bedrijf.

Engie Electrabel bendarukt dat het steeds in alle transparantie gecommuniceerd heeft. "Na de eerste vaststellingen van betondegradatie aan Doel 3 in oktober 2017 hebben we onmiddellijk laten weten dat we ook de andere eenheden zouden inspecteren. Betondegradatie verschilt van gebouw tot gebouw en we zijn bezig met de analyses, inspecties en herstellingswerken. Dat neemt tijd. Voor een heropstart hebben we ook groen licht nodig van het FANC", zegt het bedrijf.

"Nucleaire veiligheid is onze prioriteit. Het is onze verantwoordelijkheid om de eenheden in alle veiligheid uit te baten onder toezicht van het FANC. Dat is onze rol, en die is duidelijk", zegt Electrabel.

Luc Pauwels: "Ongezien dat Engie Electrabel de zwarte piet toegeschoven krijgt"

Videospeler inladen...

Meest gelezen