Videospeler inladen...

Antwerps OCMW-voorzitter kritisch over praktijktesten voor discriminatie op huurmarkt: "Electoraal geïnspireerd"

Voor mensen van Maghrebijnse of Turkse afkomst is het nog altijd moeilijker om een huurhuis te vinden. Dat blijkt uit zogenoemde praktijktesten in Antwerpen van het Platform Praktijktesten Nu en de VUB. Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft problemen met het onderzoek en vooral de timing waarin het naar buiten wordt gebracht.

De testen werden uitgevoerd in de stad Antwerpen. De onderzoekers stuurden 1.000 mails naar verhuurders met de vraag om een appartement te bezichtigen. In de voormiddag werd die mail ondertekend door iemand met een Maghrebijnse of Turkse naam. In de namiddag door iemand met een Vlaamse naam.

In vier op de tien gevallen kwam er een verschillend antwoord. Daarom pleit het platform ervoor dat de stad Antwerpen systematisch praktijktesten zou laten uitvoeren.

"Dat werkt dan een beetje als een flitspaal", vertelt Sarah Scheepers van het Platform Praktijktesten Nu. "Mensen hebben graag een kopie van zichzelf in hun woning. Dat is gebaseerd op vooroordelen, maar aan die vooroordelen kan je werken. Als we op een andere manier met elkaar samenleven, dan zal dat ook een effect hebben op de huurmarkt."

Uit de testen blijkt ook dat privé-verhuurders vaker discrimineerden dan immokantoren. 

Sarah Scheepers van Platform Praktijktesten Nu gaf in "De ochtend" op Radio 1 uitleg bij de resultaten:

(Lees verder onder de foto.)

Nicolas Maeterlinck

Antwerps OCMW-voorzitter gelooft niet in praktijktesten maar in sensibilisering

Voor de voorzitter van het Antwerpse OCMW, Fons Duchateau (N-VA), is "elke discriminatie die aantoonbaar is" een probleem. Maar hij gelooft niet in de praktijktesten. Dat zei hij in het Radio 1-programma "De ochtend". De testen zullen volgens hem niets wezenlijks veranderen. De kans om een woning te bekomen, zal er niet door vergroten.

Volgens Duchateau zal de discriminatie blijven en nog meer "ondergronds" gaan. “Mensen zullen één keer uitgenodigd worden om naar een woning te komen kijken, maar die toch niet krijgen.” Volgens hem moet er, samen met de sector, meer ingezet worden op sensibilisering. Voor Duchateau ligt de nadruk ook elders: “Door mensen te activeren kan je ze uit de armoede halen en daardoor hebben ze een grotere kans om een woning te bekomen."

Onderzoek is politieke marketing en electoraal geïnspireerd

Fons Duchateau (N-VA), voorzitter OCMW Antwerpen

Fons Duchateau heeft ook problemen met het onderzoek en vooral de timing waarin het naar buiten wordt gebracht. Volgens de voorzitter van het Antwerpse OCMW is het geen toeval dat het onderzoek nu, enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen naar buiten komt.

Hij noemt het dan ook "electoraal geïnspireerd” en “politieke marketing”. Hij verwijst hiervoor naar de vragen die hij weken geleden al heeft gekregen voor de gemeenteraad van vanavond. Volgens Duchateau is het “duidelijk dat het onderzoek al weken geleden doorgesproken is met linkse oppositiepartijen”.

De onderzoekers ontkennen dat en zeggen dat ze hun werk in alle onafhankelijkheid hebben gevoerd.

Beluister de reactie van Duchateau in het Radio 1-programma "De ochtend":

Partijgenote en Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans trekt op Twitter ook de conclusies van de praktijktesten in twijfel. Homans vindt de conclusies "grotesk" en toont begrip voor het gedrag van der verhuurders. 

Meest gelezen