De aanhangers van de oppositie reageren met ongeloof en vreugde op de overwinning van hun kandidaat.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oppositiekandidaat wint verrassend presidents­verkiezingen op Malediven

De oppositieleider op de Malediven, Ibrahim Mohamed Solih, heeft zondag de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij versloeg verrassend de autoritaire president  Abdulla Yameen, die nochtans de verkiezingen naar zijn hand had gezet.

Waarnemers hadden gewaarschuwd dat de verkiezingen vervalst werden ten voordele van aftredend president Abdulla Yameen en zaterdagavond heeft de politie nog een huiszoeking gehouden in het hoofdkwartier van de MDP, de belangrijkste oppositiepartij van het land.

Toch heeft MDP-kandidaat Ibrahim Mohamed Solih tegen de verwachtingen in een duidelijke overwinning geboekt. Hij was de eenheidskandidaat van een groep oppositiepartijen. Hij zou meer dan 134.000 stemmen hebben gehaald tegenover 96.000 voor huidig president Yameen. Er was een opkomst van 89 procent. Meer nog: Yameen heeft zijn nederlaag toegegeven.

Yameen leek nochtans alle troeven in handen te hebben. Zo zitten de belangrijkste oppositieleiders in de gevangenis of zijn ze in ballingschap gevlucht, onder hen ex-president Mohammed Nasheed, die in 2012 door Yameen werd afgezet. Toen begin dit jaar het Hooggerechtshof beval dat de oppositieleiders moesten worden vrijgelaten, heeft president Yameen de noodtoestand afgekondigd en twee opperrechters laten oppakken. (Lees verder onder de foto).

Oppositiekandidaat Solih wordt dus de nieuwe president van de Malediven.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Trouble in paradise"

De Malediven zijn een eilandengroep ten zuiden van India en u kent die wellicht wegens luxeresorts voor buitenlandse toeristen. Er wonen bijna 400.000 mensen. De meesten zijn moslims.

De archipel is echter veel belangrijker dan het lijkt. Onder Yameen waren de Malediven fors gelinkt aan China, dat op grote schaal investeerde in het arme land en er ook een vrijhandelsakkoord mee afsloot. Dat was niet naar de zin van het nabije India, dat gelijkaardige Chinese initiatieven in buurlanden Pakistan en Sri Lanka al erg vervelend vindt. Veel van die landen raken fors in de schulden bij China en komen zo onder invloed van Peking.

De verrassende overwinning van de oppositie op de Malediven wordt dan ook begroet in India, dat "spreekt over een triomf van de democratie". Hoe klein de Malediven ook zijn, ze zijn een belangrijke pion in de machtsstrijd tussen India en China in Azië en meer bepaald in de Indische Oceaan.

Een kaartje met steunpunten van de VS, India en China in de Indische Oceaan.

Meest gelezen