Videospeler inladen...

Rector KU Leuven wil klokkenluiders die onderzoeksfraude aanklagen beter beschermen

De rector van de KU Leuven, Luc Sels, wil dat zijn universiteit extra inspanningen levert om onderzoeksfraude en plagiaat te voorkomen. In zijn toespraak bij de opening van het academiejaar benadrukte de rector dat hij niet twijfelt aan de integriteit van de meeste Leuvense wetenschappers. Maar het is belangrijk om iedereen goed te informeren over wat wel en niet kan, stelde hij, en ook klokkenluiders die vermeende wanpraktijken van collega's aanklagen moeten beter worden beschermd. 

Rector Luc Sels beklemtoont dat er geen crisis is: "De overgrote meerderheid van onze onderzoekers doen hun uiterste best om wetenschap volgens de regels van de kunst te bedrijven", zegt hij, "en we hebben al uitstekende instrumenten om over de wetenschappelijke integriteit te waken, maar we kunnen altijd nog beter doen."

Het is een collectieve verantwoordelijkheid als universiteit om wetenschappelijke integriteit ernstig te nemen

Luc Sels, rector van de KU Leuven

De Leuvense rector wil nog meer informeren en sensibiliseren over wat kan en niet kan.  En er moet ook een betere bescherming van klokkenluiders komen.

“Wie twijfels heeft bij de wetenschappelijke integriteit van een onderzoeker of ernstige inbreuken wil aanklagen, moet weten waar hij terecht kan en weten dat hij beschermd zal worden, zelfs als de inbreuken niet bewezen worden”. 

En als er zich toch een ernstig geval van onderzoeksfraude zou voordoen, wil Sels daar in de toekomst open over communiceren naar de buitenwereld. 

Oppassen voor een versnippering van de middelen

Rector Luc Sels reageert ook op de uitbreidingsplannen van zijn Hasseltse collega, Luc De Schepper. Die had voorgesteld om de komende jaren 12 nieuwe opleidingen te organiseren aan de UHasselt.

De nieuwe opleidingen zouden afgestudeerden moeten leveren voor de groeisectoren in Limburg, zoals bouw- en zorginnovatie. De Leuvense rector begrijpt de bekommernissen vanuit Limburg en wil zeker het gesprek aangaan met zijn Hasseltse collega, maar hij waarschuwt ook voor een versnippering van de middelen.  

 "Vlaanderen heeft absoluut nood aan een beperkt aantal grote topuniversiteiten en we moeten echt wel opletten dat we de middelen , de duurverdiende euro's, dat we die niet te veel versnipperen in Vlaanderen."

Ik geef de OESO groot gelijk als ze zegt dat onze universiteiten te weinig doen voor levenslang leren

De Leuvense rector zou bijkomende middelen liever investeren in levenslang leren. In haar jongste onderwijsrapport “Education at a Glance” stelde de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat er te weinig ouderen op onze universiteitsbanken zitten.

Dat klopt helemaal voor alle Europese universiteiten, zegt Sels. "8 procent van onze studenten is ouder dan 30 jaar, als je vergelijkt met de grote universiteiten in Californië bijvoorbeeld, daar is de meerderheid van de studenten boven de 30."

En dan voegt hij er nog een boodschap voor de Vlaamse regering aan toe: “Mocht ik de Vlaamse regering zijn en ik heb bijkomende middelen, dan zou ik die inzetten in een goed model van levenslang leren waar niet alleen universiteiten maar ook hogescholen een belangrijke rol in opnemen. Want dat wordt hét debat van de toekomst en we voeren dat debat nog veel te weinig."

Meest gelezen