Regering stelt sluiting van zeven asielcentra uit

De federale regering heeft beslist om de sluiting van zeven asielcentra uit te stellen tot 30 juni volgend jaar. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De centra blijven langer open omdat het aantal asielzoekers in ons land gevoelig stijgt. 

De nood­opvangcentra van Houthalen-Helchteren, Scherpenheuvel en Westakker in Sint-Niklaas zouden op 30 september de deuren sluiten, die van Doornik, Namen, Sainte-Ode en Aarlen op 30 december. "Omdat er sinds de zomer meer dan 2000 asielzoekers per maand in ons land aankomen,  is beslist om het afbouwplan met enkele maanden uit te stellen", klinkt het bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)." De beslissing moet ook voorkomen dat asielzoekers binnenkort op straat slapen of dat de regering hen moet onderbrengen in hotels. Of dat we dwangsommen moeten betalen omdat we onze verplichtingen niet nakomen", stelt het kabinet. 

Wij waren klaar om de deuren te sluiten, maar nu moeten we opnieuw mensen aanwerven

Ine Tassignon, Rode Kruis Vlaanderen

Voor het Rode Kruis Vlaanderen, dat de centra in Helchteren en Westakker beheert, betekent dat opnieuw mensen aanwerven en de nodige voorzieningen treffen. "Wij waren klaar om eind deze maand de deuren te sluiten", vertelt Ine Tassignon van het Rode Kruis. "Heel wat personeelsleden hadden al hun ontslag gegeven en ook de contracten voor water en elektriciteit werden al afgesloten. Nu moeten we opnieuw mensen aanwerven en ervoor zorgen dat alles terug in orde komt. Ook bedden moeten opnieuw opgebouwd worden. Maar het Rode Kruis zet alles op alles om het tijdig rond te krijgen."

In Helchteren komen er in eerste instantie 400 plaatsen vrij die uitgebreid kunnen worden naar 600 plaatsen. In Westakker blijft de maximumcapaciteit van 300 plaatsen behouden. 

Lokale opvanginitiatieven worden wel verder afgebouwd

Door het langer openhouden van de zeven asielcentra voorziet de regering nu 2.224 collectieve opvangplaatsen met een buffer van nog eens 1.600 plaatsen. De Lokale Opvanginiatieven (LOI's) worden wel verder afgebouwd. LOI's zijn gemeubelde woningen beheerd door OCMW's waar asielzoekers terecht kunnen zolang hun asielprocedure loopt. "We verkiezen in de eerste plaats collectieve opvangcentra voor asielzoekers die in een procedure zitten", verduidelijkt het kabinet Francken. "Enkel de meest kwetsbaren en zij die meer kans hebben om asiel te krijgen, brengen we onder in LOI's. De terugkeer bij uitwijzing is ook gemakkelijker vanuit collectieve centra. 

Meest gelezen