Rusland gaat moderne S-300-luchtafweer leveren aan Syrië en irriteert zo Israël

Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe zullen de moderne batterijen al over twee weken aan het Syrische leger geleverd worden. Wellicht is dat een reactie op het neerhalen van een Russische verkenningsvliegtuig vorige week.

De aankondiging van minister Sjoigoe komt niet helemaal als een verrassing. Rusland had eerder aangekondigd dat het "op een gepaste manier" zou reageren op het incident van vorige week. Toen is een verkenningsvliegtuig van het type Iljoesjin-20M voor de kust van Syrië per ongeluk neergehaald door de Syrische luchtafweer. Dat gebeurde echter tijdens een Israëlisch bombardement in de buurt en volgens Rusland was Israël verantwoordelijk voor het verlies van het toestel en de 15 Russische inzittenden.

Nu had Rusland al eerder plannen om het meer moderne S-300-luchtafweersysteem van radars en raketten te leveren aan het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad begin dit jaar opgeschort onder druk van Israël. Nu zou die levering echter binnen de twee weken plaatsvinden.

Israël zal daar niet erg tevreden over zijn. Tot nu toe kon het land naar eigen wens stellingen van Assad en diens bondgenoten, Iraanse Revolutionaire Wachten en leden van de sjiitische militie Hezbollah uit Libanon, in Syrië bombarderen. Als de Syrische luchtafweer nu echter S-300's in handen krijgt, kan Damascus Israëlische vliegtuigen al volgen van het ogenblik dat ze in Noord-Israël opgestegen zijn. De Russische troepen hebben zelf al S-300 en S-400-systemen in Syrië, maar die worden niet gebruikt tegen Israël.

"Geen gamechanger, wel statement"

Volgens de Israëlische krant Haaretz zou het leveren van de S-300 aan Assad toch niet echt het machtsevenwicht in het Syrische luchtruim doen kantelen. Zo zou de Israëlische luchtmacht voorbereid zijn en in het verleden in andere landen geoefend hebben op het misleiden van S-300-systemen. De luchtmacht zou volgende elektronische afweer hebben om het de luchtafweer moeilijk te maken en Israël beschikt ook over nieuwe F-35's die "stealth"-capaciteit hebben.

De experten van Haaretz maken dus geen drama van de zaak, maar de Russische beslissing is wel een statement dat Moskou nu reageert en iets meer overhelt naar Assad en dan vooral Iran. Het hangt er ook vanaf hoeveel S-300-batterijen Rusland aan Assad zou willen leveren.

Twee jaar geleden had Rusland ook al een eerste reeks van S-300-batterijen geleverd aan Iran en dat was in Israël ook al erg slecht gevallen. Het is natuurlijk wel zo dat het Kremlin wel ergens moet reageren na het verlies van de Iljoesjin en de 15 bemanningsleden vorige week, maar wellicht zal Moskou de kwestie met Israël ook niet op de spits willen drijven.

Er is echter nog een ander element: zo zijn boven Syrië ook westerse en Arabische luchtmachten actief. Die hebben het vooral gemunt op de terreurgroepen IS en Al Qaeda en laten de troepen van Assad veelal met rust, maar een incident tussen het Westen en Assad is ook niet uit te sluiten.

Een F-35 "stealth"-vliegtuig zoals die onlangs zijn geleverd door de VS aan Israël.

Meest gelezen