Videospeler inladen...

Sire, er zijn geen rosse centjes meer 

Er is een tekort aan muntjes van 1 en 2 eurocent, zeg maar de "rosse" centjes. De regering verbiedt de productie van extra muntjes, dus denkt men bij de FOD  Financiën - onder meer - aan een inzamelactie. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft intussen zijn wetsvoorstel klaar om cashbetalingen verplicht af te ronden.

Nochtans, er zijn er genoeg, van die rosse kleintjes. "Er zijn 1,6 miljard van die muntjes geslagen, maar ze circuleren gewoonweg niet", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. "Ze zitten vooral in spaarpotten allerhande of ze blijven in onze geldbeugel zitten. En de regering wil niet dat we extra muntjes produceren omdat die ook weer niet in omloop zouden geraken. En ook omdat de kost eigenlijk de nominale warade overstijgt. EEn muntje van 1 euro slaan, kost eigenlijk al snel 1,2 euro."

Hoe los je dat "ros probleem" op? "Dan moet je denken aan inzamelacties, de mensen oproepen om de centjes naar de Nationale Bank te brengen, dat is een gratis transactie. Een gewone bank rekent daar wél extra kosten voor aan. Of je kan hopen dat de mensen ze schenken aan goede doelen", zoals de bekende "rospotten" voor de actie "Iedereen tegen Kanker".

Adyns ziet nog een ander mogelijk redmiddel om de rosse muntjes naar boven te laten komen: "Er is een regeling die voorziet dat handelaren kunnen afronden. Die is nu nog facultatief, maar de minister van Economische Zaken zou ze verplicht kunnen maken. En dat zou de nood aan rosse muntjes kunnen lenigen."

Wetsvoorstel klaar

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) bevestigt intussen, bij monde van woordvoerster Miet Deckers, dat het wetvoorstel om dat afronden te verplichten klaar is. "Als het parlement het voorstel goedkeurt, zullen contante betalingen verplicht worden afgerond. Voor digitale betalingen laten we de keuze vrij."

Als het parlement het voorstel goedkeurt, zullen contante betalingen verplicht worden afgerond

Miet Deckers, woordvoerster van minister van Economie Kris Peeters (CD&V)

Als de prijs eindigt op 1, 2, 6 of 7 eurocent, wordt naar beneden afgerond, in het voordeel van de klant dus. Afronden naar boven gebeurt als de prijs eindigt op 3, 4, 8 of 9 eurocent. 

Die regeling hing al lang in de lucht, "maar de sectoren waren het onderling niet eens". "Een paar maanden geleden is er dan toch schot in de zaak gekomen", legt Deckers uit. "Een verplichte afronding zal voor meer duidelijkheid bij de klant zorgen."

Het wetsvoorstel gaat nu, bij de start van het parlementaire jaar, naar het parlement. De verwachting is dat de verdere afhandeling daar enkele maanden in beslag zal nemen.

Meest gelezen