Videospeler inladen...

"Interessante reflecties" na scan naar "Rechtvaardige rechters" in Gent

In Gent is met een scanner naar "De rechtvaardige rechters" gezocht onder de Kalandeberg. Dat is gebeurd na de suggestie van auteur Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal dat het paneel onder het plein zit. De zoektocht heeft alvast "interessante reflecties" opgeleverd, zegt onderzoeker Lieven Verdonck.

Dik 3 maanden nadat auteur Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal het boek "De veertiende brief" hebben voorgesteld waarin ze beweren dat "De rechtvaardige rechters" onder de Kalandeberg in Gent verborgen ligt, hebben onderzoekers het plein vandaag met een speciale scanner onder de loep genomen.

"De rechtvaardige rechters" is het beroemde paneel van "Het Lam Gods" dat in de nacht van 10 op 11 april 1934 uit de Sint-Baafskathedraal in Gent is gestolen. Sindsdien duiken met de regelmaat van de klok theorieën en tips op over de plek waar het kunstwerk van de gebroeders Van Eyck uit de 15e eeuw verborgen of begraven ligt. Het parket van Gent neemt die telkens ernstig, zo ook de beweringen van De Bel en Marchal.

Het parket krijgt daarbij de steun van zowel de stad Gent als de UGent. Onderzoeker Lieven Verdonck van de vakgroep archeologie stelt na de scan van vandaag dat de grond onder de Kalandeberg "interessante reflecties" vertoont. Een doorgedreven analyse moet duidelijk maken wat dat precies betekent.

De Bel en Marchal baseren hun theorie onder meer op het feit dat in 1932 werkzaamheden aan de riolering onder de Kalandeberg plaatsvonden. Hoofdverdachte van weleer Arsène Goedertier wist dat en zou "De rechtvaardige rechters" in een kleine tunnel hebben verborgen.

Volgens schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) moet de scan van vandaag vooral aantonen of de ondergrond abnormale structuren bevat. Als dat zo is, moet het parket beslissen of het de moeite loont effectief graafwerken uit te voeren.

(Lees voort onder afbeelding)

In "Van Gils & Gasten" gaat Verdonck vanavond dieper in op zijn activiteiten van vandaag (zie video onder). "Ik hou me bezig met geofysische prospectietechnieken", zegt hij. "Dat zijn technieken waarbij we niet meteen moeten graven. De laatste decennia gebruiken we ze meer en meer om opgravingen beter te plannen of om meer te weten te komen over plaatsen."

"Ik had van collega's binnen mijn vakgroep gehoord dat de vraag bestond om dit onderzoek te voeren. Die vraag kan je uiteindelijk naar het parket van Gent terugvoeren. Mij is gevraagd deze prospectie te doen. Daarvoor gebruik ik een eigen constructie met daarop spitstechnologie die ik natuurlijk niet zelf maak."

Hout

Over wàt hij vandaag precies heeft gezien, blijft Verdonck op de vlakte. "Het paneel van "De rechtvaardige rechters" is van hout, een materiaal dat mijn toestel moeilijk kan detecteren. Het werkt op basis van de reflectie van golven die we in de grond sturen. Hout geeft geen sterke respons."

"Wat we wél kunnen ontdekken, is of het paneel in een nis of een gang zou zijn ondergebracht. Dat kunnen we met deze techniek wél detecteren, als het niet te diep zit. Vandaag heb ik de data verzameld. Die moeten we nu eerst verwerken en daarna interpreteren, dat is de belangrijkste stap."

Videospeler inladen...

Meest gelezen