Videospeler inladen...

25-jarige man die tienermeisjes aanrandde via sociale media, veroordeeld voor verkrachting "op afstand"

In Brussel is een 25-jarige man veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. Hij viel, bijna vijf jaar lang, verschillende tienermeisjes lastig op sociale media. De man stond terecht voor aanranding van de eerbaarheid, het aanzetten tot ontucht en verschillende andere misdrijven, waaronder verkrachting. 

Tussen 2011 en 2016 heeft man verschillende jonge tienermeisjes lastiggevallen. Met drie valse Facebook-profielen vroeg hij de jonge meisjes, waarvan de jongste 13 jaar was, om seksuele handelingen uit te voeren voor de camera. Hij vroeg hen ook foto's te sturen. Als ze weigerden, dreigde hij ermee beelden van hen te publiceren.  Naast Facebook was de man ook actief op WhatsApp en Viber.

Ook al was er geen lichamelijk contact, het was verkrachting

Voorzitter correctionele rechtbank Brussel

Zo zou de man een 15 -jarig meisje via webcamgesprek aangezet hebben tot seksuele penetratie zonder toestemming. "Ook al was er geen lichamelijk contact, het was een verkrachting", zegt de voorzitter van de rechtbank. Ook bij de andere jongeren gebruikte de man chantage.  "Hij heeft de jongeren op digitale wijze gedwongen om zichzelf te penetreren." 

De jongeman is nu veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. Wel kreeg hij verschillende voorwaarden opgelegd. Zo moet hij zich laten behandelen door een psychiater. 

“Uitzonderlijke uitspraak en belangrijk signaal”

"Deze zaak is uitzonderlijk", zo zegt sociaal pedagoge en expert in seksueel geweld Liesbeth Kennes in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1. Uit de definitie van verkrachting in het strafwetboek blijkt dat het moet gaan om penetratie van welke aard ook. Dus in principe ook vanop afstand. Die interpratie heeft de rechter in Brussel gemaakt. "Dergelijke zaken worden niet vaak uitgesproken. Niet elke magistraat gaat de kwalificatie verkrachting gebruiken in dergelijke zaken. Vaak kwalificeert men eerder als verspreiden van kinderporno bijvoorbeeld", zegt Kennes.

Als iets online gebeurt, gaan veel zedendaders ervan uit dat de schade niet zo groot is

Liesbeth Kennes, sociaal pedagoge

Volgens Kennes is de uitspraak een belangrijk signaal naar daders. "Heel veel zedendaders gaan ervan uit, zeker als iets online is, dat de schade niet zo groot is. De dader denkt niet dat het gelijkgesteld kan worden met verkrachting. Het is een belangrijk signaal om dat heel sterk te veroordelen", zegt Kennes. Maar het moet ook een boodschap zijn voor ouders. "Mensen zien de online wereld vaak als een wereld die niet bestaat, maar het is eigenlijk een andere dimensie van de wereld waar we fysiek aanwezig zijn. En de impact kan even groot zijn. De strafrechter erkent hier dat dit even ernstig is als wanneer de dader wél aanwezig is".

Beluister hieronder het gesprek met Liesbeth Kennes in De Wereld Vandaag op Radio 1:

Meest gelezen