7.100 voorstellen, 3.800 politieke reacties: ook "Jij Kiest" voelt dat 14 oktober dichterbij komt

Je kan er stilaan niet meer om heen. In de media, in het straatbeeld, en natuurlijk ook op "Jij Kiest". Meer dan 7.100 voorstellen om iets te veranderen in een stad of gemeente zijn er intussen binnengekomen op jijkiest.be. Die lokten al 3.800 antwoorden van politici uit op 2.300 verschillende voorstellen. 

Op 14 oktober trekken we met zijn allen naar de stembus voor de verkiezing van nieuwe gemeente- en provincieraden. Naar aanleiding hiervan lanceerde VRT NWS in samenwerking met alle netten van de VRT de site “Jij Kiest”. Op jijkiest.be kan iedereen een voorstel doen om iets te veranderen in een stad of gemeente. Dat gebeurt dus massaal. Meer dan 7.100 voorstellen zijn er al. Sinds enkele weken krijgen alle kandidaten de mogelijkheid om te reageren op de inzendingen. Ook hier is het woord “massaal” op zijn plaats. 3.800 antwoorden en beloftes zijn al binnengewaaid op 2.300 verschillende voorstellen.

Wil u weten met welke voorstellen uw mede-inwoners uw stad of gemeente aangenamer willen maken? Ga dan naar jijkiest.be en klik uw gemeente aan.

Dit zijn de twee voorstellen met de meeste reacties:

Oostende: plaats ondergrondse containers

In Oostende zijn burgers en politici verwoed op zoek naar een oplossing voor de ophaling van het huisvuil. Indiener Jean-Louis Veltens stelt voor om ondergrondse containers te plaatsen. Een voorstel waar de politici heel wat in zien. Bart Tommelein (Open VLD) wil er snel werk van maken, met sensoren in de containers zodat die enkel leeggemaakt worden als het nodig is. Burgemeester Johan Vande Lanotte (Stadslijst) wijst er op dat er twaalf ondergrondse afvalstraten zijn aangelegd. Dit jaar komen er nog tien bij. Ook hij is voorstander van sensoren, “maar de operationaliteit is nog wat onzeker”. Het idee kan ook op de goedkeuring rekenen van Krista Claeys (CD&V) en van Hendrik Wallijn (OK).

Boom: overkap de A12

Overkap de A12 in Boom. De kortste titel op jijkiest.be, maar hij laat aan duidelijkheid niets te wensen over. In maart vorig jaar bestelde het schepencollege een studie over de overkapping, waarop zonnepanelen worden geplaatst. “Ikzelf ben opgegroeid aan 'de sleuf' en ken de problematiek als geen ander. Spreekt voor zich dat ik grote voorstander ben van deze overkapping”, laat burgemeester Jeroen Baert (N-VA) weten. Ook Groen is grote voorstander. “Zo komt het bovenliggende terrein vrij voor mogelijke busbanen, tramsporen, treinsporen, fietspaden en veiligere wegen”, aldus Anthony Verschueren. Voor Rudy Van Rompaey (PVDA) mag het allemaal wat sneller gaan. “De druk moet opgevoerd worden. Want gezondheid en welzijn van de Bomenaars hebben geen prijs.”

Meest gelezen